fb
Damespraatjes Damespraatjes

Week van het vergeten kind 28 januari t/m 4 februari

Je moeder verkracht horen worden terwijl jij en je zusje in de naastgelegen kamer opgesloten zitten. Kun je het je voorstellen? Deze onvoorstelbare taferelen spelen zich ook af in Nederland. Dat kinderen in een ondragelijke situatie als deze niet thuis kunnen blijven wonen is wel duidelijk. Maar waar gaan ze dan naartoe?

Eser van 6 jaar is de jongen die samen met zijn zusje opgesloten zat. Hij en zijn zusje zijn twee van de 31.000 vergeten kinderen in Nederland. Je ziet ze niet. Je hoort ze niet. Dat kan ook niet anders: deze kinderen wonen in allerlei opvangcentra door het hele land, soms op geheime locaties om hun veiligheid te kunnen garanderen. Er is veelal te weinig bewegingsvrijheid en binnenspeelmogelijkheden waardoor het geen prettige omgeving is voor deze kinderen. Dichtbij huis, hier in Nederland, zijn er grote groepen vergeten kinderen die door een onveilige of instabiele thuissituatie op jonge leeftijd heftige dingen hebben meegemaakt en (tijdelijk) opgroeien in sobere opvangcentra. Niet de plek waar een kinderleven zou moeten starten.

Week van het vergeten kind
De Guusje Nederhorst Foundation organiseert van 28 januari 2013 t/m 4 februari 2013 voor het eerst de Week van het Vergeten Kind. In 2011 en 2012 hebben wij op 4 februari, de geboortedag van Guusje Nederhorst, de Dag van het Vergeten Kind georganiseerd. Een groot feest op speellocaties in het land voor kinderen voor wie het leven tot nu toe geen feest is. Deze kinderen wonen in jeugdzorginstellingen, vrouwenopvang, maatschappelijke opvang en asielzoekerscentra. Kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn en dus niet gewoon kind kunnen zijn. GNF initieert allerlei initiatieven om de situatie van kinderen in de opvang te agenderen en structureel beter te maken.

De doelstelling van de stichting is kinderen uit hun isolement te halen en binnen de opvang een kindvriendelijke omgeving voor ze te creëren waar ze kunnen spelen, bewegen en ontspannen. Zo kunnen de kinderen tot rust komen en hun stressvolle, traumatische ervaringen beter verwerken.

Helpen
Zelf in actie komen? Dit kan op verschillende manieren. Kijk op www.weekvanhetvergetenkind.nl en ontdek meer.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook