fb
Damespraatjes Damespraatjes

We gaan scheiden… Waar beginnen we en hoe verloopt het zo goed mogelijk voor de kinderen?

De beslissing om te gaan scheiden is waarschijnlijk een van de moeilijkste keuzes die je ooit hebt moeten maken. Verdriet, opluchting, schaamte, woede, verwarring en angst:  een beperkte opsomming van alle gevoelens die op dat moment door je heen kunnen gaan. En waar je je misschien het ene moment even heel opgelucht kunt voelen, kan je het andere moment weer worden overmeesterd door angst voor wat komen gaat.

Het komt goed. Echt waar. Maar wanneer je beslist om te gaan scheiden is het wel belangrijk om direct de juiste stappen te zetten, vooral als er kinderen in het spel zijn. Wij nemen je graag mee in de eerste stappen die je gaat zetten wanneer jij hebt besloten te willen scheiden.

Eerste acties wanneer je wilt scheiden

Terug naar de eerste te nemen stappen. Dit zijn stappen die je zet voordat je gaat scheiden. Denk hierbij aan het op de hoogte stellen van je partner, de kinderen en natuurlijk ook jullie vrienden en familie.

1. Bespreek het met je partner

Indien jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt te willen scheiden, moet je dit tegen je partner vertellen. Dit kan best spannend zijn, je weet immers niet hoe je partner op het nieuws zal reageren. Doe het op een rustig moment, waarop jullie met z’n tweeën zijn en op een plek waar hij/zij de ruimte heeft om emoties te tonen. Wees in je gesprek duidelijk en draai niet heen om hetgeen wat je wilt zeggen. Naast jouw duidelijke boodschap (“ik wil niet langer door en wil scheiden”), is het ook belangrijk dat je jouw partner de kans geeft om te reageren. Net als dat jij bepaalde emoties bij dit nieuws hebt, zal dit bij jouw partner ook het geval zijn. Zorg ervoor dat hier de ruimte voor is en word niet kwaad als het gesprek niet helemaal loopt zoals jij het je misschien voor je hebt gezien. Door deze eerste stap op een duidelijke, rustige en begripvolle manier te zetten, creëer je een basis voor de rest van de scheiding. Het omgaan met je ex moet omwille van de kinderen natuurlijk op de goede manier gaan.

2. Vertel het tegen de kinderen

Misschien nog wel moeilijker dan de scheiding aankondigen bij je partner, is het aankondigen van de scheiding bij de kinderen. En hoewel je hier vooral niet te lang mee moet wachten (je wil niet dat ze er via via of ‘per ongeluk’ achterkomen), is het belangrijk dat de ergste emotie bij jou en je partner is gaan liggen. Hoe verdrietig, boos en teleurgesteld jullie misschien ook zijn, breng het nare nieuws op een zo rustig mogelijke manier. Laat tijdens dit gesprek duidelijk zien dat jullie nog steeds gezamenlijk de ouders zijn en dat ze ook bij jullie samen met vragen en zorgen terecht kunnen. Plan dit gesprek op een rustig moment, bij je thuis in. Zorg ervoor dat de kinderen na het gesprek geen andere verplichtingen hebben, zoals school, sport- of muziekles. Ook een examen- of tentamenperiode is geen geschikt moment om dit soort nieuws naar buiten te brengen.

3. Licht je omgeving in

Als de kinderen het weten, is het belangrijk snel jullie omgeving in te lichten. Denk in eerste instantie natuurlijk aan jullie familie en vrienden, maar ook aan de leerkrachten op school, sporttrainers en andere belangrijke (volwassen) personen in het leven van jullie kinderen. De vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen kunnen het beste door de kinderen zelf worden ingelicht. Kinderen gaan daar op hun geheel eigen manier en tempo mee om, probeer ze daar (indien mogelijk) wat vrij in te laten. Houd er rekening mee dat ook jullie omgeving verbaasd, boos of teleurgesteld kan reageren. Neem hun adviezen en zorgen serieus, maar blijf jullie eigen koers varen.

4. Oriënteer je op de te regelen zaken

Nu de belangrijkste partijen op de hoogte zijn van jullie voorgenomen scheiding, is het tijd om jullie te oriënteren op de te regelen zaken. Denk hierbij aan de kinderen, het huis en financiële zaken. Wacht hier niet te lang mee, het geeft rust om direct in dit soort zaken te duiken.

Stapje voor stapje

Dit zijn natuurlijk pas de eerste stappen. Hierna zullen er nog veel meer zaken op jullie pad komen, zoals het inschakelen van hulp, het bekijken van de huwelijkse voorwaarden, afspraken maken over jullie woning en de inboedel, het verdelen van de geldzaken en nog veel meer. Doe het stapje voor stapje. Weet je het even niet meer? Wees daar ook eerlijk over tegen je (ex)partner. Jullie zijn samen aan het huwelijk begonnen en hoe vervelend het ook is: jullie zullen het samen moeten afsluiten.

Hulp 

Gelukkig is er altijd hulp beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Uitelkaar.nlDit is een online scheidingsplatform waarin stellen die hebben besloten te gaan scheiden informatie kunnen inwinnen over het in de juiste banen laten verlopen van de scheiding. Vervolgens is er de mogelijkheid om de scheiding online te regelen. Mochten er kinderen in het spel zijn, dan kan er meteen een ouderschapsplan worden gemaakt. Uitelkaar.nl laat jullie samen bewust scheidingsafspraken maken, die in balans zijn en juridisch kloppen. Online, in je eigen tijd, op je eigen tempo, op een overzichtelijke manier en tegen een vaste prijs. Wist je trouwens dat veel mensen in Nederland in aanmerking komen voor een subsidie? Scheiden kan bij Uitelkaar.nl al vanaf  € 36,00.

Ben jij van plan te gaan scheiden? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook