fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de gevaren van een keto dieet?

Bij een keto dieet – ook wel ketogeen dieet genoemd- beperk je de inname van koolhydraten (suikers) flink. In plaats van een dieet waarin deze suikers centraal staan, haal je vooral energie uit vetten en eiwitten. Je eet dus minder pasta, brood, granen, rijst, fruit, koekjes, chips enzovoorts. Waar je wél lekker van blijft eten, zijn vet- en/of eiwitrijke producten zoals kip, vis, vlees, eieren, bladgroenten en kaas. Het is dus geen dieet waarbij je heel laag gaat zitten in je calorieën, maar wel een stuk minder suikers eet. De bedoeling is dat je lichaam overschakelt naar vetverbranding en in staat van ketose komt. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over het keto dieet. 

Hoe veel koolhydraten om in ketose te komen?

Om in ketose te komen, is het belangrijk om de inname van koolhydraten drastisch te beperken. De hoeveelheid koolhydraten die nodig is om in ketose te raken, verschilt per persoon. Gemiddeld ligt dit tussen de 20 en 50 gram koolhydraten per dag. Dat is echt heel weinig; één gewone volkoren boterham bevat bijvoorbeeld 14,5 gram koolhydraten.

Hoe weet ik of ik in ketose ben?

Er zijn twee veelvoorkomende manieren om ketose te herkennen. We leggen uit welke dat zijn.

  1. Herkennen symptomen: in ketose heb je last van een slechte adem, verminderde eetlust, meer energie en gewichtsverlies.
  2. Testen: Als je zeker wilt weten of je in ketose bent, kun je teststrips kopen. Hierbij meet je in de urine hoeveel ketonen er worden gedetecteerd. De strips kun je gewoon online bestellen. Sommige drogisten en apotheken hebben ze ook op voorraad.

Wat zijn de gevaren van een keto dieet?

Er zijn geen directe gevaren van keto dieet. Wel is het goed om je te realiseren, dat er een tekort op bepaalde voedingsstoffen op de loer ligt. In het keto dieet eet je nauwelijks fruit en ook niet alle soorten groenten; daar moet je (zeker als je het dieet langer volgt), dus wel alert op zijn. Doordat je weinig vezels eet, kun je ook last krijgen van constipatie. En heb je een verhoogd cholesterol? Bespreek dan met de huisarts of dit dieet wel geschikt is voor jou.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nutrifoodz (@nutrifoodz_)

Wanneer juist wel een keto dieet?

Er zijn bepaalde groepen die sterk kunnen profiteren van een keto dieet. Zo kan het gunstig zijn voor mensen met epilepsie en bij bepaalde vormen van diabetes. Ook kan het helpen bij de aanpak van insuline resistentie.

Advies door een professional

Het keto dieet is voor veel mensen een heel extreme nieuwe manier van eten. Wij adviseren dan ook altijd om je hierbij de laten adviseren en begeleiden door een professional. Denk aan je huisarts, een diëtist of een voedingsdeskundige.

Praat met ons mee

Heb jij ooit overwogen om het keto dieet te volgen? Was jij je bewust van de mogelijke risico’s die je loopt bij het volgen van dit dieet? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig.

Bovenste afbeelding: Brooke Lark via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook