fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de geheimen van gezond oud worden?

Ik kan wel zeggen dat ik een ware levensgenieter ben. Een rijk sociaal leven, een nog altijd groeiende liefde voor wijn, de leukste kinderen van de wereld én de liefste man van de hele wereld: er is zo veel om voor te willen leven. Ik droom er dan ook van om mijn kinderen te zien opgroeien, ze moeder te zien worden (als ze dat willen natuurlijk) en om nog heel veel leuke dingen samen te doen. Daar is echter één noodzakelijke voorwaarde aan verbonden: oud worden. En dan bij voorkeur gezond oud worden. Maar hoe doe je dat? 

Niet roken

Wanneer je het liefste honderd jaar oud zou willen worden, is het belangrijk om niet te roken. ‘Maar ik had een oma die een pakje per dag rookte en zij werd 102′, hoor je weleens mensen zeggen. En dat kan: een roker zou in theorie 102 kunnen worden. De kans is echter extreem klein. Wist je dat één op de vier zware rokers (20 sigaretten per dag of meer) zijn pensioenleeftijd niet haalt? “Zware rokers hebben veel vaker chronische ziekten, met ernstige benauwdheid of verstopping van bloedvaten. Los van dit alles slapen sommige rokers niet meer door. Ze snakken zo naar een sigaret dat ze ’s nachts uit bed moeten om te roken”, zegt Esther Croes van Trimbos tegen het Parool.

Continue lichaamsbeweging

Lekker bewegen is goed voor je hele lichaam. Het helpt je bij het onder controle houden van je gewicht en je spieren, botten, pezen, aanhechtingen en gewrichten blijven sterk en soepel. Een heupprothese of knieprothese kan je niet altijd voorkomen, maar een leven lang lekker bewegen helpt zeker! De beweging hoeft overigens niet altijd loodzwaar te zijn. Kies vooral iets wat jij prettig vindt en wat je de rest van je leven kunt volhouden. Denk aan het maken van mooie wandelingen, bijzondere fietstochten of tennissen met je beste vriendin. Als je maar lekker bezig blijft!

Grotendeels plantaardig dieet

Het eten van teveel dierlijke (verzadigde) vetten, is niet goed voor je hart- en bloedvaten. Door vaker voor plantaardige opties te kiezen, werk je aan de gezondheid van je hart- en vaatstelsel. Dierlijke producten wat vaker te vervangen voor plantaardige producten hoeft niet moeilijk te zijn. Switch van roomboter naar margarine, besmeer je brood met hummus in plaats van een plak kaas en wissel die biefstuk in voor een vegaburger. Probeer ook dagelijks peulvruchten aan je dieet toe te voegen. Peulvruchten zijn een goede en gezonde bron van eiwitten. Ze bevatten veel vezels en zorgen voor een verzadigd gevoel. Kleine veranderingen kunnen op termijn een grote impact hebben.

Sociaal leven

Gezond eten, niet roken en voldoende bewegen: je wist waarschijnlijk dat dit belangrijke pijlers zijn bij het gezond oud-worden. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is een rijk sociaal leven. Door je te omringen met mensen waar jij je fijn en gelukkig bij voelt, samen te eten en samen in beweging te komen, word je aantoonbaar ouder. Staar je dus zeker niet blind op voeding en sport, maar heb ook aandacht voor de leuke dingen in het leven: samen uitgebreid tafelen, genieten van een mooi glas wijn en mooie, eerlijke gesprekken. Daar kan je 100 mee worden!

Hoe oud zou jij willen worden? Probeer je gezond te leven om gezond te blijven? Ik ben erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook