fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de effecten van een maand lang geen alcohol drinken?

Januari zit er bijna op en dat betekent: veel mensen zijn (eindelijk) verlost van de alcoholvrije maand die ze na de feestdagen hadden ingesteld. Maar een maand geen alcohol drinken, heeft dat wel zin? En wat is het precieze effect hier nou van? Bij De Kennis van Nu waren ze hier ook heel benieuwd naar en besloten een onderzoek op te zetten. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Radboud UMC, waar leverartsen Isabelle Munsterman en Eric Tjwa en psychiater Arnt Schellekens onderzoek deden naar de effecten op de lever, drankzucht, gemoedstoestand en cognitie. Aan het onderzoek doen 16 ‘gemiddelde’ drinkers mee. 

De 16 onderzoeksobjecten drinken een maand lang geen alcohol. Voordat ze hiermee beginnen brengen ze allemaal een bezoekje aan psychiater Arnt Schellekens en leverartsen Isabelle Munsterman, om onderzocht te worden. Ook aan het einde van de maand mogen ze weer langskomen en volgt er een laatste onderzoek. En de resultaten zijn niet mals! We hebben hieronder een aantal opvallende resultaten verzameld. Wil je het hele onderzoek en alle resultaten zien? Dan verwijzen we je naar de documentaire van De Kennis van NU.

Opvallende resultaten

Opvallend uit het onderzoek van psychiater Arnt Schellekens:

Mensen die een maand niet drinken worden niet sneller in het uitvoeren van taken, ze worden zelfs langzamer. Maar, de reacties worden wel beter wanneer er wordt gestopt met drinken. Verder voelen mensen die niet drinken zich echt fitter.

Opvallend uit het onderzoek van leverartsen Isabelle Munsterman en Eric Tjwa:

Als de groep stopt met drinken, blijven er een aantal dingen (gemiddeld genomen) gelijk: hun gewicht, hoe ze slapen en de lever blijft ongeveer even vet. Een gezonde lever wordt niet nog elastischer wanneer er wordt gestopt met drinken.

Wat er wel in de lever verandert: het slechte cholesterol (LDL) daalt, er gaan minder levercellen dood en de cellen worden minder geprikkeld. Tot slot neemt ook het onderhuids vet af, met maar liefst 17 procent.

Bij iedereen een ander effect

Het is zeer opvallend dat de lever in één maand echt rust heeft gekregen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het effect van een maand geen alcohol drinken op iedereen een ander effect heeft. Dit is met name afhankelijk van je algemene gezondheid.

Wil je hier meer over te weten komen? Bekijk dan zeker de documentaire van De Kennis van NU!

Had jij dit verwacht?

Hoewel ik natuurlijk wel weet dat alcohol niet goed voor je is, had ik niet gedacht dat het effect van een maand niet drinken zo groot zou zijn. Zou jij na het zien van deze documentaire het drinken voor een maand opgeven? En waarom? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook