fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zegt je lichaamsgeur over je gezondheid?

Mijn ochtendritueel ziet er denk ik uit zoals het ritueel van heel veel mensen. Ik sta op, spring onder de douche, droog me af, spray deo onder mijn oksels, poets mijn tanden en smeer een dagcreme en make-up op mijn gezicht. Vlak voor ik de deur uitga doe ik meestal nog een lekker luchtje op, maar dit kan ik ook nog weleens vergeten. Ik merk dat ik op deze manier zelden last heb van vervelende lichaamsgeuren, maar soms gebeurt het mij ook. Denk bijvoorbeeld aan een extreem hete dag of op een dag waarop ik veel knoflook heb gegeten. Kan geen kwaad en het is niks om je zorgen over te maken. Maar wist je dat je lichaamsgeuren iets over je gezondheid kunnen zeggen? Lees maar mee!

Stinkende adem

Na het opstaan ruikt niemand naar bloementjes uit zijn mond. Het is heel normaal en niks om je zorgen over te maken. Ruikt je mond ook gedurende de rest van de dag niet zo lekker? Dan kan er weleens meer aan de hand zijn. De voornaamste veroorzaker van een stinkende adem is een slechte mondhygiëne, roken, gaatjes of ontstekingen. Veel last van een slechte adem? Ga zeker even langs de tandarts om hem/haar een controle uit te laten voeren. Blijkt dit niet het probleem? Dan kan er meer aan de hand zijn, zoals maag- of leverproblemen, diabeters of problemen in je neus- en voorhoofdsholtes. Kan de tandarts niks vinden? Maak dan dus een afspraak met de huisarts om deze dingen te onderzoeken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan een slechte adem veroorzaken, vraag ook hier je huisarts naar.

Stinkend zweet

Als je een paar dagen niet doucht, weet je zeker dat je een stuk minder fris ruikt. Stap dus elke dag onder de douche, zet hem niet te heet en gebruik niet teveel zeep. Doe je dit al en heb je nog steeds last van stinkend zweet? Dan kan het aan je dieet of aan je hormonen liggen. Heb je ineens vaak last van nachtzweten? Maak dan een afspraak met je huisarts, het kan wijzen op een ontsteking of een infectie. Zweet je overdag plotseling veel meer dan normaal of ruikt je zweet een beetje naar bleekmiddel? Maak ook dan een afspraak met de huisarts, dit zou kunnen wijzen op een probleem met je schildklier, lever of nieren.

Stinkende urine

Normaal gesproken ruikt -op ochtendurine na- je urine nergens naar. Doet dit het wel, dan is de kans groot dat je te weinig hebt gedronken en de eerste tekenen van uitdroging zichtbaar worden. Ruikt het ondanks dat je genoeg gedronken hebt toch een beetje ammoniak-achtig? Dan kan dit wijzen op een (beginnende) blaasontsteking of urineweginfectie.

Stinkende scheten

Iedereen laat scheten en het is een normaal onderdeel van onze spijsvertering. Gemiddeld genomen laat je er 10 tot 20 per dag en ruiken ze nooit echt lekker. Maar, stinken ze meer dan normaal of laat je er veel meer dan normaal? Dan kan dit wijzen op verteringsproblemen, een allergie (zoals lactose intolerantie) of een bacterie of infectie in je maag- darmstelsel. Maak in dat geval voor de zekerheid een afspraak met je huisarts.

We kunnen niet altijd naar bloemetjes ruiken en dat is heel normaal. Ook is het een feit dat iedereen anders ruikt en dat jouw persoonlijke lichaamsgeur afwijkt van de rest van de wereld. Heb je het gevoel dat je anders ruikt dan hoort? Maak je dan niet meteen grote zorgen, maar maak een afspraak met je tand- of huisarts. Hij/zij kan kijken waar het vandaan komt en of er iets aan gedaan kan/moet worden. 

Reageer ook