fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zegt de kleur en textuur van je menstruatiebloed over je gezondheid?

Over het onderwerp ‘menstruatie’ heerst bij veel vrouwen over de hele wereld een enorm taboe. Vrouwen vinden het vies, gênant en praten er dan ook liever niet over. Nergens voor nodig vinden wij. Het is iets heel normaals en wij behandelen het dan ook als iets heel normaals. Wist je bijvoorbeeld dat de kleur en textuur van je menstruatiebloed heel veel over je gezondheid kan zeggen? Hormoon-expert Alisa Vitti vertelt wat de kleur en textuur zeggen over je gezondheid. 

1. Donkerrood bloed met veel klonten 

Je hebt hoogstwaarschijnlijk verhoogde oestrogeen levels. Op de korte termijn kan dit voor vervelende symptomen zorgen, zoals PMS, problemen met je gewichtsbeheersing, acné, haarproblemen, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

2. Lichtrood bloed met weinig klonten

Je hebt hoogstwaarschijnlijk verlaagde oestrogeen levels. Dit kan op de korte termijn tot gevolg hebben dat je niet genoeg oestrogeen aanmaakt, wat gevolgen voor je botdichtheid kan hebben. Ook kan het van invloed zijn op je vruchtbaarheid.

3. Zeer vloeibaar, donkkerrood bloed

Dit komt vaak voor bij vrouwen in de perimenopauze, waarbij de progesteron levens beginnen te fluctueren. Probeer je zwanger te worden en zie je dat je dit soort menstruatiebloed hebt? Geef dit dat aan bij je gynaecoloog.

Er is ook nog een vierde soort waar Alisa over vertelt. Deze zie je in de onderstaande video. Ook geeft ze nog wat meer toelichting bij de drie bovengenoemde soorten. Kijk even mee!

Kijk jij regelmatig naar je menstruatiebloed? Ik doe het eerlijk gezegd niet, maar als ik dit zo hoor ben ik zeker van plan het vaker te doen. Twijfel je of jouw menstruatie gezond is? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij/zij kan kijken of er daadwerkelijk wat aan de hand is en hiernaar handelen.

Hoe denk jij over dit onderwerp? Geloof je in de theorie van Alisa Vitti? We zijn heel benieuwd naar jouw gedachten hierover.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook