fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat te doen bij een verslaving in je familie?

Het is in het begin niet altijd even duidelijk, want iemand die verslaafd is, weet dit vaak ook erg goed te verbergen. Liegen en bedriegen zijn vaak een tweede natuur geworden. Maar jij als naaste ziet dat er iets veranderd is en dat het niet goed gaat. Wat kun je dan doen en hoe kun je die persoon helpen?

Hoe herken je een verslaving?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je een verslaving kunt herkennen. In de eerste instantie zal het gedrag en karakter veranderen. Belangrijk om te weten is dat het niet om alledaagse gedragingen gaat, maar dat er door een verslaving ook echt een persoonlijkheidsverandering ontstaat en deze kan blijvend zijn. De verslaving wordt ook het belangrijkste in het leven van een verslaafde en sociale contacten gaan naar de achtergrond.

Daarnaast ontwikkelt een verslaafde andere gewoontes. Vaak zijn ze meer teruggetrokken en hebben minder zin in sociale activiteiten. Daarnaast besteed de persoon minder aandacht aan zijn of haar uiterlijk en de hygiëne in huis.

Ook komt het vaak voor dat een verslaafde in financiële problemen komt. En dat is ook vaak een reden voor liegen. Door liegen zal een verslaafde proberen aan geld te komen om in de verslaving te voorzien.

Wat moet je doen als je het vermoeden hebt van een verslaving?

Heb je het vermoeden van een verslaving, dan is het goed om contact op te nemen met een verslavingskliniek. Zij weten vaak wat je moet doen en hoe je de verslaafde kunt overtuigen om hulp te zoeken. Wanneer je een verslaafde direct confronteert zal dit vaak leiden tot weerstand en ontkenning.

Er zijn ook nog andere verslavingen dan drugs en alcohol

Bij een verslaving denken de meesten vaak direct aan drugs of alcohol. Maar er zijn nog andere dingen waar een persoon verslaafd aan kan raken. Hierbij kun je denken aan een medicijnverslaving bijvoorbeeld. Dit is één van de meest voorkomende verslavingen. Het moeilijke is dat een dergelijk medicijn wordt voorgeschreven door een arts. Maar na verloop van tijd heeft een patiënt steeds meer nodig en kan op den duur niet meer zonder.

Een gokverslaving is altijd moeilijk in te schatten. Gokt iemand nog omdat hij het leuk vindt of kan hij echt niet meer zonder. Een gokverslaving kan grote financiële gevolgen hebben. Bij een gokverslaving probeert de verslaafde ieder vrij uurtje te besteden aan het gokken.

Een gameverslaving is nog een verslaving die moeilijk is in te schatten. Het begint met spelen voor plezier en ontspanning, maar dit kan ernstige vormen aannemen. Vooral onder jongeren zijn er veel gameverslaafden.

Heb jij het vermoeden van een verslaving? Neem dan contact op met connection-sggz.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook