fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat maakt noten zo gezond en welke noten kan je het beste eten?

Gezond eten: elke zondagavond neem ik het me weer voor. En hoewel ik weet wat gezond is, ik voldoende tijd heb om het te bereiden en alle middelen om het te kopen, vind ik het toch bijzonder lastig. De key in gezonder leven zit volgens experts in het maken van kleine aanpassingen. Dus niet van mega ongezond ineens naar full-poule healthy, maar hummus in plaats van salami op je brood en drie keer per week wandelen in plaats van helemaal niks doen aan beweging. Deze kleine stapjes zorgen ervoor dat je het volhoudt en je op de lange termijn dus gezondheidswinst zult boeken. 

Gezondheidsvoordelen

Een andere hele makkelijke (en lekkere) manier om je dieet direct een stuk gezonder te maken, is door het dagelijks eten van biologische noten. Het Voedingscentrum geeft aan dat één handje noten voldoende is. Noten zitten bomvol gezonde onverzaadigde vetten, die bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten (goede bouwstoffen) en geven ze een verzadigd gevoel. Ook bevatten noten veel vitaminen, welke per noot verschillen. Benieuwd welke noten je zou moeten eten? Lees mee!

Gezonde noten

Eigenlijk zijn alle noten erg gezond. Elke noot heeft andere eigenschappen en dat maakt het interessant om af te wisselen. Zo bevatten amandelen veel calcium en vitamine E, zitten macadamia’s bomvol vezels en kalium, ploffen walnoten uiteen van de omega-3 vetzuren (gezonde vetten!) en bevatten hazelnoten proteïne, vezels, magnesium en mangaan. Je ziet: elke noot heeft unieke eigenschappen en afwisseling is dan ook het geheim! Geen zin om veel verschillende zakjes noten in te slaan? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een lekkere notenmix. Houd je van een klein zoetje? Kies dan voor mix waar ook rozijnen of ander gedroogd fruit aan zijn toegevoegd. Let op: gedroogd fruit bevat veel suiker, let hier dus een beetje mee op.

Eindeloos veel eet-manieren

Noten kan je gewoon uit het vuistje eten, maar ook is het lekker om ze in gerechten te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan noten door de yoghurt of in je homemade granola. En heb je al eens zelf notenrepen gemaakt? Wij laten op Kookpraatjes zien hoe je dat doet! Ook wat fijngehakte noten over de groente-curry of door de frisse salade zijn echte aanraders. En wat dacht je van noten op de borrel- of kaasplank? Noten gaan eigenlijk overal goed bij!

Waar koop je biologische noten?

Lekkere noten kan je op diverse plekken kopen. Zelf koop ik ze liever niet bij de supermarkt, maar ga voor heerlijke biologische noten naar onze favoriete notenboer. Ook bestel ik ze geregeld online, bij Bionoot. Hier hebben ze niet alleen heerlijke noten, maar ook chocolade, muesli, superfoods en zuidvruchten. Eigenlijk alles wat lekker is dus 😉

Praat mee

Wat zijn jouw favoriete noten? En eet jij je ze vanwege de gezondheidsvoordelen of vooral om de heerlijke smaak? Of misschien wel allebei? Haha! Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook