fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kunnen de ernstige lichamelijke gevolgen van stress zijn?

We kwamen net iets bizars tegen op het wereldwijde web. Actrice Demi Moore vertelt bij The Tonight Show dat ze twee voortanden is verloren als gevolg van een grote hoeveelheid stress. Ze kan er zelf nog om lachen, maar wij vinden het zeer ernstig en eigenlijk ook heel erg zielig voor haar. Het zette ons aan tot nadenken: wat kan er nog meer met je lichaam gebeuren als gevolg van hevige stress. We gingen op onderzoek uit.

Allereerst willen we graag de video die de aanleiding van dit artikel is, met je delen.

Wat is stress?

Behoorlijk shocking vinden wij. Om beter uit te kunnen leggen wat de ernstige lichamelijke gevolgen van stress kunnen zijn, is het goed om eerst een stil te staan bij wat stress nou precies is. We raadpleegden Gezondheidsnet en zij zeggen er het volgende over:

“Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.  Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.”

Wat doet stress met je lichaam?

Eigenlijk is stress in de eerst instantie een hele nuttige reactie. Het verhoogt je staat van paraatheid en kan je helpen om beter te presteren in gevaarlijke situaties. Om deze reden is het voor een belangrijke presentatie of sportwedstrijd dan ook goed om wat stress te hebben, dit pept je letterlijk op. Stress wordt wél een probleem wanneer het te lang en te vaak aanwezig is. De stress wordt te groot voor jou om deze te dragen en hierdoor kan je last krijgen van de negatieve effecten van stress. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerd reageren, minder goed slapen, weinig of juist veel eetlust of zelfs vluchten in drank of drugs. Ook zijn er een aantal ernstige lichamelijke gevolgen van stress die we vandaag aan je willen voorleggen.

“Lichamelijke signalen hangen samen met de verhoogde lichamelijke activiteit bij stress. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of nekpijn, maar ook van hartkloppingen of spijsverteringstoornissen. Het afweersysteem kan door stress worden aangetast. Hierdoor word je ook vatbaarder voor verkoudheid en griep. Vermoeidheid, rusteloosheid en slaapproblemen zijn ook veel voorkomende stresssymptomen.” aldus Gezondheidsnet.

Als gevolg van de bovengenoemde fysieke klachten bij stress, kan je dus last krijgen van dingen als haaruitval, het (tijdelijk) verlies van je zicht, het verliezen van tanden, het verliezen of aankomen van heel veel gewicht en in zeldzame gevallen kan hevige en langdurige stress zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Last van stress?

Stress is niet niks en verdient dus je aandacht. Zelfs bij een lichte mate van stress is het goed om uit te zoeken waar het vandaan komt en te proberen de stressfactor weg te nemen of er anders mee om te gaan. Lukt het je zelf niet (meer) om de stress te verlichten of twijfel je hieraan? Maak dan een afspraak met je huisarts.

1 reactie

Halim -

Stress is ook 1 van de bekendste veroorzakers van haaruitval, voorkom stress dus waar je ook maar kan. Het je al last van haaruitval dan kunnen Producten tegen haaruitval een oplossing zijn, zie

Reageer ook