fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kun je doen als je niet blij bent met haaruitval?

haaruitval

 Het haar van een vrouw is een sieraad, wordt weleens gezegd en ik denk dat dat zo is. Zelf ben ik gezegend met een dikke bos haar op mijn hoofd, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je als vrouw niet blij bent met haaruitval. Wat kun je doen als je er last van hebt?

Als ik een goede griep te pakken heb, of minder goed in mijn vel zit, kan ik dat gelijk aan mijn haar zien. Het oogt dof en het lijkt wel of ik meer haren dan anders verlies. Wist je dat elk mens dagelijks tussen de honderd en honderdtwintig haren verliest? Ik vind dat best veel. Omdat ik donker haar heb, vind je mijn haren in het hele huis terug en lijkt het alsof ik er nog veel meer verlies. Haaruitval kan vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat het in je familie voorkomt, stress doet je haar geen goed, slechte eetgewoonten hebben invloed en het kan een gebrek zijn aan vitamines, mineralen en omega.  Haaruitval wordt ook vaak in verband gebracht met een tekort aan omega vetzuren.

Let op de zon

Het is dus zaak om lief te zijn voor je haar en ervoor te zorgen dat het in topconditie is zodat haaruitval wordt beperkt. Zo droogt de zon je haar op zomerse dagen flink uit. Zeker in combinatie met zwemmen, zowel in chloorwater als in de zee, kan je haar een flinke optater krijgen. Probleem is snel opgelost door het dragen van een vrolijke zonnehoed of sportief petje.

Föhnen vindt je haar niet fijn

Blaas jij je haar na het wassen altijd met een föhn? Dat kan, maar doe dit niet te vaak. Door de hete lucht kan je haar broos en breekbaar worden wat uiteindelijk kan zorgen voor haaruitval. Laat je haar gewoon lekker aan de lucht drogen en breng daarna in model.

Kijk uit met elastiekjes

Op warme dagen of als ik sport, heb ik mijn haar graag in een staart en dan zo strak mogelijk. Mijn kapster heeft me gewezen op de korte afgebroken haartjes bij mijn haargrens. Die zijn afgebroken omdat ik mijn elastiekje veel te strak in mijn haar had. Tegenwoordig vlecht ik mijn haar en ik slaap ook met een vlecht. Dat zorgt ervoor dat ik minder haar verlies.

Haaruitval na zwangerschap

Had jij ook zo’n enorme dikke bos haar tijdens je zwangerschap? Wat zou het fijn zijn als je die na de bevalling nog steeds had. Helaas is de realiteit dat veel vrouwen na of tijdens de zwangerschap last van haaruitval krijgen. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je haar lekker dik wordt, maar ook dat je die dikke haren weer verliest. Meestal groeien de haren die je letterlijk met bosjes verliest weer aan.

Welke shampoo gebruik jij?

Neem ook je haarproducten eens kritisch onder de loep. Wat gebruik je allemaal? Veel gel en wax in je haar smeren kan haaruitval bevorderen als je er gevoelig voor bent. Dat komt omdat de producten vaak geparfumeerd zijn. Een milde shampoo is oke voor je haar en je hoeft je haar niet bij elke wasbeurt te wassen.

Niet te vaak verven

Je haar vaak verven is ook niet heel bevorderlijk voor gezond haar. De chemicaliën in de verf zorgen ervoor dat je haar broos wordt en sneller afbreekt. Een keer in de vijf weken verven kan, maar laat er liever wat meer tijd nog tussen.

Algenolie

Wat kun je doen als je last van haaruitval hebt? Eet gezond en gevarieerd en neem extra vitaminen en mineralen. Sommige mensen gebruiken een product als Saw palmetto omdat ze geloven dat dit kan helpen bij haaruitval. Net zo als algenolie-pillen. Het is soms even zoeken naar wat voor jou werkt en als je echt heel veel haar, denk aan plukken tegelijk, verliest, maak dan een afspraak met de huisarts.

Heb jij last van haaruitval?

Het hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn. We zijn heel benieuwd hoe jullie erin staan. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Yan Krukau via Pexels

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook