fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kan persoonlijke aandacht met de schoolresultaten van mijn kind doen?

Wat kan persoonlijke aandacht met de schoolresultaten van mijn kind doen?

Als we kijken naar het reguliere basisonderwijs, dan is het vaak zo dat de klassen ’te groot zijn’ en er dus weinig aandacht schijnt te zijn voor iedere leerling individueel. De website van de Rijksoverheid zegt hierover het volgende: “De school bepaalt zelf hoe groot de groep is, want er is geen maximum voor de groepsgrootte. Gemiddeld gezien is deze 23 of 24 leerlingen”. Mijn eigen ervaring leert mij dat er, toen ik in de combinatie klas groep 7/8 zat (100 jaar terug :-)), dat we toen met maar liefst 40 leerlingen in de klas zaten en dit alles met slechts één fulltime leerkracht voor de groep. Als ik mijn beste vriendin beluister is dit soms nog steeds het geval op de scholen waar zij invalt, maar binnen het vrije school onderwijs waar ze werkt weer niet.

Het lijkt niet heel gunstig dat er nog steeds grote groepen leerlingen in een klas zitten. Het kunnen geven van persoonlijke aandacht is nou eenmaal een stuk lastiger omdat de leerkracht zich nou eenmaal niet in veertig delen kan splitsen. Mede om deze reden kiezen sommige ouders voor een particuliere basisschool. Ik vertel je graag meer over Florencius, waar ze het dus anders aanpakken dan zoals je hierboven al hebt kunnen lezen.

Persoonlijke aandacht doet groeien

Een onderwijsprogramma dat gebalanceerd en gepersonaliseerd is biedt kinderen de mogelijkheid om te groeien op alle mogelijke manieren. Persoonlijke aandacht vanuit een brede holistische visie is hetgeen ze aanbieden binnen het particuliere basisonderwijs van Florencius. Over die holistische visie vertel ik graag nog wat meer, want men werkt volgens de 4 Q’s van Stephen Covey, namelijk SQ (spirituele ontwikkeling), IQ (cognitieve intelligentie), EQ (emotionele intelligentie) en FQ (fysieke intelligentie). Door het op deze manier aan te pakken krijgen leerlingen de kans om zich te kunnen ontwikkelen tot open-minded volwassenen met een kritische blik op het leven. Dit alles met het volste vertrouwen in henzelf.

Werken aan vaardigheden

Leerlingen krijgen de kans om te werken aan vaardigheden die ze soms nog niet helemaal goed beheersen en daardoor blijven ze bijleren. Dit alles houdt ze scherp en gemotiveerd, zeker onder begeleiding van kundige leerkrachten die kijken naar wat ieder individu nodig heeft. Verder wordt er ook gekeken naar de talenten van iedere leerling en leerkrachten zodat iedereen van elkaar kan leren. Succesvol zijn zorgt voor een betere ontwikkeling en dit staat hoog in het vaandel bij Florencius.

Prikkelend en uitdagend

Onderwijs moet prikkelend en uitdagend zijn en daarom heeft men bij Florencius inspirerende professionals aangetrokken die hier een mooie rol in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan de SpaceBuzz van André Kuipers. Ik lees op de website dat dit een “educatieprogramma is voor leerlingen uit groep 7, welke gebaseerd is op de missietraining van een astronaut. De leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz (een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie) naar school“.

Gezien en gehoord worden

Je gezien en gehoord voelen is iets dat belangrijk is, welke leeftijd je ook hebt. Zeker binnen het basisonderwijs (de periode waar men zich het meest ontwikkelt) is het van groot belang dat er een veilige omgeving is. Vol vertrouwen naar school gaan is dus prioriteit nummer 1. Door heldere afspraken met elkaar te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag, ontstaat er een omgeving waarin eenieder kan reflecteren en indien nodig zichzelf kan verbeteren. Positief gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag kan bespreekbaar worden gesteld (en er kan eventueel worden ingegrepen als dit nodig is). Via al deze aandachtspunten werkt persoonlijke aandacht dus heel positief op de resultaten van de kinderen.

We zijn heel benieuwd hoe jullie tegenover particulier onderwijs staan? Wat missen jullie binnen het reguliere onderwijs? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Bronnen

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook