fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kun je doen om het hongergevoel te verminderen als je wilt afvallen? Vijf tips!

Het is mooi geweest. Je hebt je voorgenomen om nu te gaan afvallen. Kilo’s te verliezen. Vet te verbranden. Je begint vol goede moed. Stoft je sportkleding af, zoekt je lidmaatschapskaart van de sportschool op en gaat aan de slag. Het gaat goed. Het gaat perfect. Totdat het hongergevoel genadeloos toeslaat.

Honger hebben terwijl je wilt afvallen is killing. Je kunt alleen maar aan eten denken terwijl je dat juist niet wilt doen. Trek hebben in voedsel kan je nerveus maken. Boos. Chagrijnig. Hoe kun je ervoor zorgen dat je hongergevoel minder wordt? Hoe voorkom je dat je een graai in de koektrommel doet?

  1. Eet langzamer en bewuster. Je hersenen krijgen na twintig minuten een seintje dat je voldoende hebt gegeten. Je kunt je wel bedenken wat er gebeurt als je binnen vijf minuten je bord leeg hebt. Je hersenen denken dat je nog niet of te weinig hebt gegeten zodat je nog meer eet. Als je je maaltijd rustig nuttigt dan blijf je langer een voldaan gevoel houden door het peptide YY hormoon dat wordt aangemaakt. Relax dus tijdens het eten.
  1. Eet voldoende. Je kent het wel. Je wilt afvallen en denkt: ik eet zo min mogelijk. Dan moet ik wel afvallen. Wat een teleurstelling als blijkt dat je niet bent afgevallen. Voorkom dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Je hebt ze nodig om goed te functioneren. Ook als je afvalt is het verstandig goed te eten. En dat kan veel zijn, als je er maar voor zorgt dat wat je eet vult en voedt. Vul je lunch, diner en misschien zelfs je ontbijt aan met extra groente. Roerbak een courgette met twee tomaten. Maak een bak rauwkost voor de lunch. Groenten kun je straffeloos eten. Je komt geen gram aan maar hebt wel een voldaan gevoel.
  1. Zorg voor voldoende slaap. Slapen is belangrijk als je wilt afvallen. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust en verlaagt de stress- en hongerhormonen. Als je te weinig of slecht slaapt wordt de behoeft om meer te eten groter. Je lijf is niet goed uitgerust en de hormonen zijn daardoor niet in balans. Op tijd onder de wol dus en lekker tukken.
  1. Stop met suiker eten. Ben jij dol op suiker? Zeg maar verslaafd aan suiker? Dan heb je gedurende de dag continu trek in voedsel. Zoet voedsel. Drop, koekjes, chocola. De suikerpieken volgen elkaar continu op. Je lichaam schreeuwt om iets zoets, jij geeft daar gehoor aan, je lijf is even tevreden maar begint al snel weer te morren. Je hebt een dagtaak aan een suikerverslaving omdat je de hele dag aan voedsel denkt. De enige manier om het te doorbreken is suiker van je menu te schappen. Bouw het rustig af. Begin bijvoorbeeld door ’s avonds na acht uur geen suiker meer te eten. Stop met het eten van geraffineerde suiker. En als je een craving krijgt: eet fruit!
  1. Zet eiwitten op je menu. Eiwitten zetten je lichaam aan het werk en verhogen je stofwisseling. Je lijf moet echt aan de bak om eiwitten te verwerken. Als je dus bij elke maaltijd eiwitten toevoegt, heb je voorlopig geen honger meer en voorkom je pieken in je bloedsuiker spiegel. Wat eiwitrijke producten zijn? Magere kwark, vis, noten en peulvruchten.

Heb jij tips om je hongergevoel te verminderen? Hoe doe je dat? Wat werkt voor jou? Deel je tips in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Reageer ook