fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat je moet weten over lipoedeem

lipoedeem

Naar schatting heeft maar liefst 11 procent van de vrouwen lipoedeem. De aandoening zorgt ervoor dat vet ongelijkmatig rond je lichaam wordt afgezet. Het lijkt vaker voor te komen bij vrouwen, hoewel het ook mannen kan treffen. Het wordt vaak onder-gediagnosticeerd en is moeilijk te detecteren omdat het kan worden aangezien voor obesitas. Je krijgt het uiterlijk van een “peervorm,” met vetophopingen op de dijen en billen of benen. De armen kunnen ook opzwellen of ‘klonterig’ worden. Je kunt moeite hebben met het passen in kleding of het vinden van schoenen die comfortabel zitten. Lipoedeem is iets anders dan lymfoedeem. Dit laatste is een ophoping van lymfevocht in weefsels. Mensen met lipoedeem kunnen op elk moment na de puberteit of later in het leven lymfoedeem in de benen krijgen.

Misschien heb jij ook lipoedeem

De aandoening treft vooral vrouwen en wordt verondersteld genetisch te zijn. Het zorgt ervoor dat vet zich ophoopt in de benen en armen. Vetophopingen zijn vaak pijnlijk of oncomfortabel bij aanraking of druk. De aandoening kan worden aangezien voor obesitas. Een persoon met lipoedeem kan echter een mager bovenlichaam hebben en wat artsen ‘boomstam’-benen noemen. Er zijn twee soorten lipoedeem bekend en soms komen beiden bij één persoon voor. Putten lipoedeem is wanneer je zachtjes op je ledematen kunt drukken en een deuk in je huid kunt zien. Lipoedeem zonder putten kun je herkennen door te voelen of het vet op je benen moeilijk in te drukken is. Je kunt ook de omtrek van je bovenbeen aan de bovenzijde meten met een meetlint. Regel is dat het meer dan 10 procent groter is dan je kuit onder de knie. Maar om zeker en veilig te zijn, raadpleeg professionals.

De behandeling kan een operatie omvatten, evenals een dieet en lichaamsbeweging

Medische onderzoekers zijn nog bezig om de exacte oorzaak van lipoedeem te achterhalen. Veel patiënten hebben ontdekt dat hun symptomen kunnen worden verlicht door eenvoudige veranderingen in hun levensstijl aan te brengen. De meeste artsen zullen een combinatie van dieet en lichaamsbeweging voorstellen. Het gaat de gewichtstoename die gepaard gaat met lipoedeem tegen. Sommige patiënten vinden echter dat ze niet in staat zijn om voldoende gewicht te verliezen door middel van deze methoden. In dat geval kunnen ze een agressievere behandelingsoptie overwegen, zoals liposuctie of liposuctie buik. De procedure wordt gebruikt om overtollig vet te verwijderen van specifieke delen van het lichaam, inclusief de benen en billen. Vet- of vloeistofextractie mag niet worden geprobeerd voor mensen met ernstig lipoedeem. Het kan zelfs het risico op het ontwikkelen van lymfoedeem verhogen.

Afbeelding: Madrona Rose via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook