fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat je moet weten als je kind met paardrijden begint?

Ik weet het nog als de dag van gisteren, de dag dat ik mijn ouders vertelde dat ik graag op paardrijden wilde. Ik was een jaar of zes en was die dag met een vriendinnetje van de basisschool mee geweest naar haar eerste les. Die prachtige dieren, de stoere sport en paardenmeisjes die op de manege rondliepen… Ik wilde daar bijhoren! Al snel bleek dat mijn ouders hier wat minder op zaten te wachten, vooral bang dat het gevaarlijk zou zijn. 

Mijn droom leek die dag in duigen te vallen, maar gelukkig was er nog een vriendinnetje van mij dat ook op paardrijden wilde. Met haar moeder had ze afgesproken dat het mocht zodra ze acht jaar oud was. Uiteindelijk maakten mijn moeder en ik dezelfde deal. De dag dat ik acht werd reed ik met mijn moeder een aantal maneges af om de aller leukste en beste te kiezen. Het werd er één in Loosdrecht.

De week daarop had ik mijn eerste les. Het was niet een echte les, maar een soort proefles die je alleen met een instructeur volgde. Zo kon ik kijken of ik het überhaupt wel leuk vond en kon de instructeur mijn niveau inschatten zodat ik in de juiste groep geplaatst werd. Na deze les was ik écht hooked. Paardrijden was mijn sport, tijd om zo’n kekke outfit aan te schaffen. Nog geen week later was ik een echte amazone, mét goede outfit en een abonnement op de Penny. Haha, ja echt!

Waar let je op als je kind met paardrijden begint?

Later begonnen ook mijn zusjes met paardrijden en werd mijn moeder een soort autoriteit onder de paardenmoeders. Welke manage was de beste, welke broeken moesten de kids aan en wat deed je als je kind ineens geen zin meer had in het paardrijden. Ik heb haar om een paar goede adviezen gevraagd, namelijk: waar let je op als je kind met paardrijden begint?

  • “Aller eerst moet je ontdekken of je kind wel écht wil paardrijden. Het is een dure sport en het is dus jammer als je kind het helemaal niet leuk vindt. Zonde van het geld.”
  • “Vervolgens ga je op zoek naar een manege. Doe dit niet alleen online, maar ga ook echt even langs om kennis te maken. Hoe staan de stallen erbij? Is het schoon? En hoe gaan ze om met veiligheid? Dat kan je alleen zien als je op een onaangekondigd moment langsgaat.”
  • “Wees je bewust dat paardrijden een relatief onveilige sport is. Je kunt risico’s verkleinen door het dragen van een goede uitrusting, met de juiste laarzen, altijd een cap en je kind duidelijk maken dat er ook dingen mis kunnen gaan. De paardensport is niks voor roekeloze kinderen.”
  • “Wil je kind een eigen paard en sta jij daar niet negatief tegenover? Laat je kind dan minstens twee jaar voor een verzorgpaard of -pony zorgen. Dan zorgen ze voor het paard van iemand anders en leren ze al een beetje hoe het is om echt de verantwoordelijkheid voor het dier te dragen.”

Een eigen paard

Is jouw kind uiteindelijk zo ver dat het toch echt zelf een paard wil? Dan loop je weer tegen heel veel nieuwe dingen aan, zoals het aanschaffen van materiaal als hoofdstellen, zadels en andere benodigdheden. Wil je eens even rondsnuffelen in een online paardenwinkel? Ga dan naar de webshop van Minihorseshop.

Reageer ook