Wat is in een bioscoopzaal de beste plek om te zitten?

Een goede film, koud biertje in mijn hand en wat lekkers te snacken… Ik ben dol op een avondje of middagje bios-hangen! Sinds een paar maanden heb ik een Cineville pas en mag ik onbeperkt naar de film bij diverse bioscopen door het hele land. Mijn favoriet is de Filmhallen in Amsterdam-West. Hij is vlakbij mijn huis, heeft prachtige zalen, ze spelen veel verschillende soorten films (van blockbusters tot art-house) en het zit naast de populaire Foodhallen. 

Als mijn vriend en ik kaartjes reserveren, weten wij altijd meteen waar we willen zitten: een beetje achterin, aan de zijkant van de rij. Zo kan je makkelijk naar de wc of nog wat drinken halen, zonder dat je over vreemden heen hoeft te kruipen. Maar wat is, objectief gezien, nou de beste plek? We zochten het voor je uit.

Lees ook: Hoe komt het dat we popcorn eten in de bios?

De beste plek qua beeld

Vroeger werden de vloeren van bioscopen over het algemeen in een hoek van 5 graden omhoog gebouwd. Zo kon je in de meeste gevallen over het hoofd van je voorbuurman of -vrouw kijken. Maar, was de persoon voor je erg lang, had hij/zij een hoog kapsel of een hoofddeksel op? Dan kon je de ondertiteling vaak niet meer lezen. Vervelend natuurlijk!

Tegenwoordig worden bioscopen vaak in een hoek van 15 graden gebouwd. Zo heb je eigenlijk nooit meer last van de persoon voor je, tenzij hij of zij opstaat natuurlijk. Wat betreft het beeld maakt het eigenlijk niet zo veel meer uit waar je gaat zitten. Door de toegenomen hoeveelheid stijging van de zaal kan je de film altijd goed zien.

De beste plek qua geluid

Wat wél een groot verschil maakt in de kijkervaring, is je positie in de zaal ten aanzien van het geluid. Tegenwoordig is al het geluid prachtig gedigitaliseerd. Geluidstechnici optimaliseren dit geluid vanuit de middelste stoelen, in het midden van de zaal. Als je hier zit heb je dan ook het best uitgebalanceerde geluid.

beste plekken bios

Wist jij dit? Ik niet! Mijn vriend en ik gaan vanaf nu dus waarschijnlijk niet meer helemaal aan de zijkant achterin zitten. Ons zul je voortaan in het midden van de middelste rijen vinden!


Reageer ook