fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen massief goud, verguld en goudkleurig?

Wat is ‘jouw kleur’ als het om sieraden gaat? Zelf draag ik al jaren het liefste geelgoud. In het verleden koos ik vaak voor zilver, maar ik vind dat de warme tint van geelgoud mij beter staat. Sindsdien kies ik niet alleen voor gouden oorbellen, kettingen en armbanden, maar ook ik mijn horloge zit goud verwerkt en zowel mijn trouwring als verlovingsring hebben een basis van geelgoud. Ook bij de hardware van mijn tassen en riemen let ik erop dat ze een gouden kleur hebben. Op deze manier matcht alles bij elkaar en dat maakt combineren lekker makkelijk! Bij het kopen van goud zie je heel wat termen voorbij komen. Massief goud, verguld en goudkleurig; maar wat zijn precies de verschillen? Wij zochten het voor je uit!

Massief goud

Een massief gouden sieraad is volledig gemaakt van goud. Niet alleen zijn er geen andere materialen gebruikt, ook zijn ze niet hol. Denk hierbij aan een massief gouden ring, armband of oorbel, maar ook bijvoorbeeld aan een horloge of gesp. Massief gouden sieraden zijn zeer solide en zijn van zware kwaliteit. Dit zie je terug in de uitstraling van het product, maar ook in de prijs.

Verguld

Vergulde sieraden zijn gemaakt van een ander materiaal dan goud, zoals zilver of edelstaal. Hier overheen wordt een laagje goud aangebracht. Vergulde sieraden zien er hierdoor dus wel goud uit, maar zijn een stuk betaalbaarder dan sieraden die helemaal van goud zijn gemaakt. Een hele goede optie voor mensen die wél van echt geelgoud houden, maar niet honderden of soms zelfs duizenden euro’s kwijt willen zijn aan een sieraard. Een hele goede optie dus! Vergulde sieraden zijn op veel plekken verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Valmano.

Goudkleurig

Goudkleurige sieraden hebben wel een gouden kleur, maar bevatten geen echt goud. Hierdoor zijn goudkleurige sieraden vaak zeer betaalbaar, maar ook een stuk kwetsbaarder dan echte gouden of vergulde sieraden. Zoek je een goud sieraad dat je een paar keer draagt, bijvoorbeeld op een feestje of bij het kerstdiner? Dan kan je prima voor een goudkleurig sieraad gaan. Ben je echter op zoek naar een sieraad voor dagelijks gebruik en/of om jaren van te genieten? Dan zouden wij een goudkleurig sieraad niet zo snel aanraden.

Conclusie

Kortom: er zijn behoorlijk wat verschillen in kwaliteit en prijs tussen de drie soorten sieraden. Zelf kies ik altijd voor massief gouden of vergulde sieraden. Zo weet ik dat ik er lang plezier van kan hebben! Wat voor sieraden draag jij het liefst? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook