fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen Limoncello en Arancello en wat zijn de beste flessen?

Afgelopen zomer waren wij met ons hele gezin op huwelijksreis in Italië. Waar de meeste stellen zo’n reis zonder kinderen maakten, vonden Ward en ik het eigenlijk gewoon veel leuker om ze lekker mee te nemen. Net als mijn man en ik zijn onze kinderen dol op alles wat uit Italië komt. En waar zij dagelijks om pizza en gelato vroegen, gunden Ward en ik onszelf de prachtige Italiaanse wijnen, culinaire gerechten en natuurlijk de beste Limoncello en Arancello. Want de lekkerste en enige échte Limoncello en Arancello? Die komen uit Italië. 

Wat is limoncello?

Limoncello: bijna elke Nederlander heeft het wel een keer gedronken. Het heldergele drankje komt van oorsprong uit Italië en wordt gemaakt met citroen. Een goede Limoncello is zoet, met een fris-zuurtje, zit hoog in zijn alcohol en heeft een échte citroensmaak. IJskoud (zo tussen de 4 en 5 graden), smaakt Limoncello op zijn best. Je schenkt het in een klein glaasje en kunt er rustig aan ‘nippen’. Ook maak je er heerlijke cocktails mee. Benieuwd hoe? Op onze zusterpagina Kookpraatjes verzamelden wij een aantal lekkere recepten!

Wat is Arancello?

Waar limoncello gemaakt wordt van citroen, wordt Arancello gemaakt van sinaasappel.  De smaak is zoet, met een licht bittertje. Ook Arancello heeft met 30 procent een hoog alcoholpercentage. Net als limoncello, drink je Arancello lekker koud en kan je het nippen uit een glaasje of mixen tot cocktail. Ook met Arancello hebben we een aantal lekkere cocktailrecepten op Kookpraatjes verzameld!

Blauwe zone

Als je een échte Italiaanse Limoncello of Arancello hebt geproefd, wil je nooit meer terug naar de dranken van mindere kwaliteit of een andere afkomst. Een van de beste Limoncello’s en Arancello’s komen uit Sardinië, een eiland waar zich een ‘de blauwe zone’ bevindt. Deze blauwe zones zijn bepaalde gebieden op de wereld waar de bevolking aantoonbaar gezonder is en ouder wordt. Dit zit hem in een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en een groot sociaal netwerk. Limoncello en Arancello van biologische oorsprong maken een belangrijk onderdeel uit van het dieet.

Biologische citroenen en sinaasappels uit Sardinië

“Vanwege mijn Italiaanse achtergrond (Sardinië) heb ik van kinds af aan mogen genieten van la dolce vita. Thuis was er ook aandacht voor een goede gezondheid en mooi voor de dag komen (fare la bella figura)”, vertelt Robertino. Hij maakt échte Sardinische limoncello, Arancello en mix hiervan. Inmiddels woont Robertino al jaren in Nederland, maar de citroenen en sinaasappels komen nog uit Italië. “We plukken en schillen de biologische citroenen en sinaasappelen handmatig in Sardinië. Het distillatieproces vindt plaats in Nederland. Met een knipoog naar de naam Robertino, hebben we ze de namen:  LimonTino en AranTino gegeven. Er is ook een mix van die twee onder de naam QuaranTino.”

Je proeft de zon

Als je eenmaal Limoncello en Arancello van échte Italiaanse vruchten en bereid volgens authentiek recept hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders. De smaken zijn zo intens. Je próéft de Italiaanse zon in LimonTino, AranTino en QuaranTino. Daar kan geen Hollands drankje tegenop!

Robertino geeft nog een goede tip voor het drinken van zijn dranken: “Eén van de kenmerken van deze pure en authentiek gedistilleerde Limoncello, Arancello en hun mixvariant zijn etherische oliën, afkomstig uit de schil. Deze oliën kunnen zich bovenin de flessenhals bevinden. Schudden voor gebruik dus!”

Verkrijgbaarheid

LimonTino, AranTino en QuaranTino zijn in diverse lokale en landelijke slijterijen, drankenwinkels en horeca verkrijgbaar. Ook kan je ze bestellen via Sardiniaproducts.nl 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook