fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het eerste teken dat je in de overgang komt?

De overgang: het is voor de meeste vrouwen niet iets waar ze om staan te springen. En hoe vervelend het soms ook is, het hoort er nou eenmaal bij en je moet er echt doorheen. Tijdens de overgang werkt je lichaam toe naar de menopauze, deze fase wordt ook wel de pre-menopauze of peri-menopauze genoemd. Na de laatste menstruatie gaat de pre-menopauze over in de menopauze. 

Wanneer kom ik in de overgang?

Maar wanneer kom ik nou in de overgang, is iets wat veel vrouwen zich vanaf een jaar of 40 afvragen. Dat is lastig te zeggen. Niet elke vrouw krijgt er op dezelfde leeftijd mee te maken en niet elke vrouw ervaart de bijbehorende symptomen op dezelfde manier. Zo hebben vrouwen met een stressvol leven vaak meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en neerslachtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat je de overgang eerder opmerkt dan je misschien zou doen wanneer je een minder stressvol leven hebt.

Eerste voorteken

Hoewel het dus lastig is om precies te stellen wanneer je in de overgang komt en hoeveel last je hiervan hebt, is er wel een eerste voorteken waar je alert op zou kunnen zijn: je menstruatie wordt minder regelmatig. In het begin wijkt deze waarschijnlijk nog niet veel af van je ‘normale’ cyclus, maar dit verschil wordt in de loop van de tijd groter. Klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slecht slapen en andere overgangs-gerelateerde symptomen, volgen meestal pas later.

Wat kan je hier mee?

Wanneer je merkt dat je menstruatie langzaam maar zeker onregelmatiger wordt en je hebt een stressvol leven, kan je alvast beginnen met het anders vormgeven van je leven. Probeer meer tijd voor ontspanning en beweging in te bouwen en werk aan een gezond slaappatroon. Zoals al eerder genoemd hebben vrouwen met een stressvol bestaan meer last van klachten in de overgang, dus door al vóór de overgang je stress onder controle te krijgen, ga je er op een prettigere manier in.

Zit jij al in de overgang? Zo ja, wat zijn klachten waar jij last van hebt? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Reageer ook