Wanneer je hulp zoekt bij een psycholoog of andere behandelaar, is het vaak omdat je met mentale uitdagingen of emotionele problemen worstelt. Het succes van de therapie hangt niet alleen af van de methoden die de behandelaar gebruikt, maar ook van de relatie tussen de cliënt en de behandelaar. Deze relatie, ook wel de ’therapeutische alliantie’ genoemd, speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Maar waarom is deze klik zo belangrijk?
Wat wordt bedoeld met een ‘klik’?
Een klik met je behandelaar houdt in dat je je op je gemak voelt, vertrouwen hebt in de persoon en het idee hebt dat je begrepen wordt. Dit gevoel van wederzijds begrip en respect vormt de basis voor een succesvolle behandeling. Een goede klik betekent niet dat jullie het overal over eens moeten zijn, maar wel dat er een sfeer is waarin open communicatie en eerlijkheid mogelijk zijn.
Vertrouwen als basis
Een van de belangrijkste elementen in elke therapie is vertrouwen. Als je het gevoel hebt dat je psycholoog naar je luistert zonder oordeel, dan voel je je waarschijnlijk meer op je gemak om over je diepste gedachten en gevoelens te praten. Dit vertrouwen kan je helpen om je kwetsbaarheden te tonen en eerlijk te zijn, wat essentieel is voor het succes van de therapie. Zonder dit vertrouwen kan het moeilijk zijn om open te zijn en kan de behandeling minder effectief zijn. Een psycholoog vinden die bij je past? Het kan bijvoorbeeld bij Psyned.
Communicatie en begrip
Een goede klik bevordert ook de communicatie. Een behandelaar moet in staat zijn om complexe gevoelens en situaties te begrijpen en deze op een begrijpelijke manier terug te koppelen aan de cliënt. Als de cliënt het gevoel heeft dat hij of zij niet begrepen wordt, kan dit leiden tot frustratie en het gevoel dat de therapie niet werkt. Goede communicatie zorgt ervoor dat de cliënt en de behandelaar samen kunnen werken aan de doelen die gesteld zijn.
Motivatie en betrokkenheid
Het hebben van een klik met je behandelaar kan je ook meer gemotiveerd maken om aan de slag te gaan met de therapie. Als je je begrepen en gesteund voelt, zul je eerder geneigd zijn om actief deel te nemen aan het proces. De therapeutische relatie kan een veilige haven bieden waar je je sterker en gesteund voelt om uitdagingen aan te gaan. Een gebrek aan klik kan daarentegen demotiverend werken en leiden tot voortijdige beëindiging van de therapie.
De wetenschappelijke onderbouwing
Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de relatie tussen de cliënt en de behandelaar een van de meest bepalende factoren is voor het succes van de therapie, ongeacht de specifieke technieken die worden gebruikt. Zelfs als verschillende behandelmethoden worden vergeleken, blijft de kwaliteit van de therapeutische alliantie een sleutel tot succes. Een studie uit 2011 in het Journal of Consulting and Clinical Psychology concludeerde dat cliënten met een sterke alliantie met hun behandelaar doorgaans beter reageren op de behandeling.
Wat te doen als er geen klik is?
Niet altijd is er direct een klik met de behandelaar. Dit kan door verschillende factoren komen, zoals persoonlijkheidsverschillen of verschillende communicatiestijlen. Als je merkt dat je je niet prettig voelt bij je behandelaar, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Soms kan een open gesprek al veel duidelijkheid geven en het vertrouwen herstellen. Als dit niet lukt, kan het raadzaam zijn om op zoek te gaan naar een andere behandelaar. Het is belangrijk dat je jezelf het recht geeft om een behandelaar te vinden waarbij je je op je gemak voelt.
Ben jij op zoek naar een behandelaar? Hoe beoordeel jij of er een klik is? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding: Unsplash+
Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!