fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is diffuse haaruitval en wat kan je er zelf tegen doen?

diffuse haaruitval

Mijn man is al heel lang kaal. Ik heb hem zelfs nooit met haar gekend en ik moet eerlijk zeggen dat ik hem zonder haar ook gewoon het aller leukst vind. Ook hij vindt het helemaal niet vervelend en het zal dan ook niet snel in hem opkomen om voor een haartransplantatie of haarstuk te kiezen. Ik denk dat ik kaal worden als man ook niet zo heel erg zou vinden. Maar als vrouw zou ik het wél heel vervelend vinden. Laatst sprak ik iemand die last had van diffuse haaruitval. Ik kende het niet en was erg benieuwd wat het precies inhoudt. Wat is diffuse haaruitval en wat kan je er zelf tegen doen? 

Diffuse haaruitval

Bij diffuse haaruitval vallen er meer haren uit dan er terug groeien. Op termijn betekent dit dus dat je minder haren overhoudt. Langzaam maar zeker wordt het haar steeds dunner en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. We vertellen in dit artikel wat hier de oorzaak van is en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.

Wat is de ooraak van diffuse haaruitval?

Diffuse haaruitval kan onder andere ontstaan bij stress, een ijzertekort of bij ondervoeding. Ben je even gespannen, eet je tijdelijk wat minder gezond of ben je een periode iets slanker? Dan hoef je je heus niet meteen zorgen te maken. Diffuse haaruitval ontstaat meestal pas als je hier gedurende een langere periode of in extreme mate last van hebt.

Wat kan ik doen tegen diffuse haaruitval?

Het is erg belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen. Let op je ijzerinname en overleg bij een tekort met je huisarts over een voor jou geschikte oplossing. Wanneer de haaruitval wordt veroorzaakt door een te laag gewicht en/of ondervoeding, ook dan kun je terecht bij de huisarts of een diëtist. Het aanpakken van stress is niet makkelijk, maar ga ook hierbij op zoek naar professionele hulp. Als jij en je lichaam weer in balans zijn, zal je minder last krijgen van de diffuse haaruitval.

Haarstuk of pruik

In de tussentijd kun je kiezen voor mooie haarstukken of pruiken. Die zijn tegenwoordig zo mooi en je ziet bijna niet het verschil met je eigen haar. Het dragen van een haarstuk is goed voor je zelfvertrouwen en veel vrouwen voelen zich er heel erg goed bij. En dat goede gevoel doet wonderen voor je algehele uitstraling!

Wanneer naar de huisarts?

Merk je dat je last hebt van haaruitval? Ga dan altijd even langs de huisarts om te kijken naar de mogelijke oorzaken. Er is helaas niet altijd wat tegen te doen, maar het is belangrijk om te weten waar de haaruitval vandaan komt.

Praat mee

Heb jij ooit last gehad van haaruitval? Wat was daar toen de oorzaak van? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Deel eventueel ook jouw tips. Dat vinden we altijd heel fijn.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Tamara Bellis via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook