fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is de minimale hoeveelheid calorieën die ik op een dag moet binnenkrijgen?

Veel vrouwen denken dat het bij het afvallen belangrijk is zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen. Het klopt: als je weinig calorieën tot je neemt en wel gewoon calorieën blijft verbranden zal je zeker afvallen. Maar, te weinig calorieën binnenkrijgen is ook niet goed. Je lichaam heeft namelijk een aantal basistaken die constant moeten worden uitgevoerd en daar is energie voor nodig. Denk hierbij aan je ademhaling, hartslag en hersenactiviteit. De minimale hoeveelheid energie die je nodig hebt om deze functies werkende te houden heet je basaal metabolisme. 

Het basaal metabolisme verschilt van persoon tot persoon. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Met de volgende formule kan jij zelf uitrekenen wat jouw basaal metabolisme is en hoeveel calorieën je lichaam dus in ieder geval nodig heeft op een dag.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 10.37.50

Wat blijkt? Ikzelf heb zeker 1500 calorieën per dag nodig om mijn lichaam van genoeg energie te voorzien om alle basisfuncties goed uit te voeren. Het is in mijn geval dan ook niet verstandig om minder dan deze hoeveelheid tot me te nemen.Vind je dit lastig? Dan kan je ook je basaal metabolisme berekenen door het in een online calculator te zetten.

Wat is jouw basaal metabolisme? Is dat ook ongeveer de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook