fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat gebeurt er met een kind als een familielid in de gevangenis belandt?

Wat gebeurt er met een kind als zijn vader, moeder of een familielid wordt opgepakt en naar de gevangenis moet?  “Veel. Dan gebeurt er heel veel”, weet kindercoach Conny van Tatenhove. In haar praktijk Regenboogkind helpt ze regelmatig kinderen waarvan een familielid in gevangenschap zit. “Kinderen ervaren dat als een uiterst onzekere periode. Weten niet wat hen te wachten staat, weten niet wat er precies aan de hand is. Verschillende emoties komen dan tot uiting”, vertelt Conny.

Zo kunnen kinderen boos zijn, of heel verdrietig, zich enorm schamen of denken dat het hun schuld is. Bovendien ervaren de kinderen een druk van buitenaf. Soms mogen vriendjes of vriendinnetjes niet meer bij hen spelen omdat hun vader of moeder vast zit. Of kinderen willen zelf geen vriendjes mee naar huis nemen uit schaamte.

Om kinderen makkelijker te laten praten over hun emoties, bedacht en schreef Conny –met hulp van anderen- het werkboek Vogelvrij. Speciaal voor kinderen. “Ik ben trots op het boek dat inmiddels een tweede druk krijgt. Evie Mol heeft de omslag gemaakt en Elise Oggel de vormgeving. Het is prachtig geworden.” Het werkboek is 25 maart 2015 officieel overhandigd aan Marith Rebel (Tweede Kamerlid PvdA).

Het werkboek gebruikt Conny in haar praktijk. “Maar”, zegt ze, “kinderen kunnen het ook samen met een ouder of andere volwassenen doorwerken.” Voor veel kinderen is het fijn om aan de hand van Vogelvrij te praten over hun gevoelens. In het voorwoord schrijft Conny: “Het zal een reis zijn met een lach en een traan, maar wel één met als doel je beter voelen. Met dit boek ga ik met je mee op reis.”

VOGELVRIJ-conny-van-tatenhove-cover-dp

In het midden van het boek zit een spel. “Dat spel is bedoeld om kinderen te helpen bij het vertellen van wat ze voelen”, legt Conny uit. Ook bevat het boek een woordenlijst waarin begrippen als pleidooi, gedetineerde en Openbaar Ministerie in worden uitgelegd.

In de toekomst hoopt Conny dat het boek de grens overgaat zodat ze ook in het buitenland kinderen kan helpen. “Dat zou mooi zijn”, besluit de kindercoach.

Vogelvrij is geschreven door Conny van Tatenhove, kost 14,95 en is onder meer verkrijgbaar bij www.bol.com Kijk voor meer informatie op www.regenboogkind.nl

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook