fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Op Damespraatjes schrijven we regelmatig over urineverlies bij vrouwen. “Heb jij je incontinentiemateriaal ook weer in?” Het is een onderwerp waar op verjaardagen maar weinig over gesproken wordt, maar wel iets waar heel veel vrouwen mee te maken hebben. Wij willen het taboe op urineverlies graag doorbreken en besteden dan ook regelmatig aandacht aan het onderwerp. Vandaag beantwoorden we de vraag: wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Hoe ontstaat urineverlies?

Urineverlies (ook wel urine incontinentie genoemd) wordt over het algemeen veroorzaakt door één of twee factoren. Zo zou het kunnen zijn dat de spieren rond de blaas en de plasbuis te zwak zijn of minder goed werken. Dit treedt regelmatig op na een zwangerschap en bevalling. Een andere oorzaak van urineverlies kan zijn dat de blaas te actief is. Hierbij is vaak niet duidelijk waardoor dit komt.  Het kan zijn dat je last hebt van één of allebei de oorzaken.

Wat kan ik doen tegen urineverlies?

Urineverlies kan geen kwaad. Toch ervaren veel vrouwen het als onprettig. Helaas gaat het bijna nooit vanzelf over. Om urineverlies bij verzwakte spieren rond de blaas en plasbuis te verhelpen, wordt vaak aangeraden om bekkenbodemoefeningen te doen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spieren die helpen bij het ophouden van de plas weer beter werken, waardoor urineverlies kan afnemen. Het is belangrijk deze oefeningen goed uit te voeren, anders werkt het meestal onvoldoende. Neem contact op met de huisarts of een speciale bekkenbodem fysio om te kijken wat goed werkt voor jou. In de tussentijd adviseren we om bijvoorbeeld een Tena Lady te gebruiken. Zo voel je je een stuk frisser. Ook wordt geadviseerd om gezond te leven, niet te roken, voldoende te bewegen en genoeg te drinken. Maar wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Afbeelding: Vonecia Carswell via Unsplash

Wat als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen?

Werken de bekkenbodemoefeningen en leefstijladviezen niet of onvoldoende? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kunnen medicijnen helpen. De volgende stap is een verwijzing naar de uroloog of gynaecoloog, waar gekeken wordt naar behandelingen als sacrale neuromodulatie of een chirurgische ingreep.

Waarom moeten we er meer over praten?

Urineverlies is niks om je voor te schamen. Hierdoor zoeken vrouwen pas laat of helemaal geen hulp. En dat terwijl er dus vaak wel wat aan te doen is! Wij roepen vrouwen dan ook op om het onderwerp bespreekbaar te maken en elkaar aan te sporen op zoek te gaan naar professionele hulp. Gun jezelf een leven zonder ongewenst urineverlies.

Hoe ga jij hiermee om?

Heb jij last van ongewenst urineverlies? En is dit iets waar je met jouw partner en/of vriendinnen over praat? Zoek je hier actief hulp bij of houd je het voor jezelf? En wat zou jij doen als urineverlies niet minder wordt met bekkenbodemoefeningen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel en help andere vrouwen. Vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeedlding Gardie Design & Social Media Marketing via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook