fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wasbare luiers: is dat niet heel erg vies? Mara zoekt het uit!

Mijn dochtertje Sophia poept ongeveer drie keer per dag. Je zou denken dat dit heel veel is, maar voor een kind van vijftien maanden schijnt het normaal te zijn. Haar verschonen heb ik nooit vervelend gevonden. Het is zelfs vaak een heel gezellig moment! De poepluiers rol ik zo snel mogelijk op, gooi ze in een luierzakje en mik ze in de prullenbak. Weg ermee!

Veel voordelen

Het kan ook anders. En dat is maar goed ook! Want wegwerp luiers leveren flink wat afval op. Vooral als je je bedenkt dat je een kind zeker vijf keer per dag verschoont. De oplossing? Wasbare luiers. Niet alleen is het beter voor het milieu, kinderen worden ook nog eens sneller zindelijk en op termijn bespaar je flink wat geld. Vooral als je ook nog een tweede of derde kindje krijgt.

Is het niet vies

Hoewel het dus overduidelijk beter is, is er toch een reden waarom ik ze niet gebruik… Het lijkt me gewoon een beetje vies. Maar, klopt dat beeld wel? Want hoe werkt dat nou precies, zo’n wasbare luier. Gooi je ‘m met poep en al in de wasmachine? Of werkt het anders?

Zo werkt het!

Nou, ik kan je meteen vertellen: je gooit hem niet met poep en al in de wasmachine. En gelukkig maar, haha! Je gebruikt wegwerp inlegvellen, die je in de luier legt. Deze vangen de ontlasting op. Heeft je kindje gepoept? Dan haal je het inlegvel uit de luier en gooi je hem gewoon lekker in de prullenbak. Naast wegwerp inlegvellen, heb je ook wasbare inlegvellen. Ook deze vangen de ontlasting op. Hier gooi je de ontlasting eerst af en vervolgens gooi je ze in de wasmachine. Door ze goed heet te wassen krijg je ze weer hygiënisch schoon.

Zeker overwegen

Ik ga zeker overwegen om bijvoorbeeld de herbruikbare luiers van Nappy’s te gebruiken. Zelf zou ik denk ik voor de wegwerpvellen gaan, maar ik kan me ook voorstellen dat je voor de wasbare variant gaat. Dit levert tenslotte nog minder afval op.

Welke luiers gebruik jij het liefst? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook