fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer sluit je alleen een WA-verzekering af en wanneer kan je je beter uitgebreider verzekeren?

Geloof het of niet, maar ik heb geen auto. Wij wonen in Amsterdam en hier mag je maar één parkeervergunning per huishouden aanvragen. De keuze wie deze zou krijgen, was snel gemaakt. En ik werd het dus niet 😉 Ward moet voor zijn werk elke dag naar de tandartspraktijk in Emmeloord en deze is heel lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik werk daarentegen op vijf minuten fietsen van ons huis en ik mis dus eigenlijk nooit een auto. 

WA-verzekering verplicht

Moet ik toch ergens met de auto naartoe? Dan maak ik daar een afspraak over met Ward. Hij heeft een prachtige auto en is er voor zijn werk heel afhankelijk van. We hebben dan ook een goede verzekering afgesloten, want als hij wordt gestolen, kapot is of schade rijdt, dan heeft hij een probleem. Maar wist je dat het helemaal niet verplicht is jezelf zo uitgebreid te verzekeren? Wanneer je een auto of ander motorrijtuig in je bezit hebt, is alleen de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd) verplicht.

Meest minimale verzekering

Een WA-verzekering is de meest minimale verzekering die je kan afsluiten en is een verzekering voor de motorrijtuigen, waarmee jij je verzekert tegen schade die jij met de auto of een ander motorrijtuig bij een ander veroorzaakt. Veroorzaakt een ander schade bij jou? Dan is het aan deze persoon een beroep te doen op zijn WA-verzekering.

Je uitgebreider verzekeren

Het is ook mogelijk je uitgebreider te verzekeren. Zo zijn er ook nog de WA + beperkt casco- (ook wel WA-plusverzekering) en de allriskverzekering (ook wel WA-volledig-cascoverzekering). Hierbij ben je WA-verzekerd, maar is de dekking uitgebreider. Wil je je nog uitgebreider verzekeren, zodat bijvoorbeeld ook schade die je zelf hebt veroorzaakt en vandalisme zijn meeverzekerd? Dan kan je de auto allrisk verzekeren. Met een allrisk- en WA + beperkt-cascoverzekering verzeker je de auto ook tegen diefstal en ruit-, storm- en brandschade.

Wat kies ik?

Is je auto ouder dan 10 jaar? Dan wordt er aangeraden de auto alleen een WA-verzekering af te sluiten. De dagwaarde is dan vaak dusdanig laag, dat het niet meer in verhouding staat tot een premie bij een WA + beperkt-cascoverzekering of een allriskverzekering. Bij een auto die tussen de 5 en 10 jaar oud is, is het slim om voor een WA + beperkt-cascoverzekering te kiezen. Wanneer je auto jonger dan 5 jaar is, kan het verstandig zijn om voor een allrisk dekking te kiezen.

Hoe heb jij je auto momenteel verzekerd? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook