fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer krijg je AOW en wat houdt het in?

Als 30-jarige vrouw zijn er heel wat dingen die mij bezighouden. Met stip op één natuurlijk mijn gezin. Hoe laat moeten de kinderen op hun clubjes zijn, staan de broodtrommels klaar en zijn de bibliotheekboeken wel op tijd ingeleverd? Maar ook mijn werk, onze familie en vrienden en mijn hobby’s zijn zaken waar ik dagelijks mee bezig ben. Het leven kabbelt zo lekker door en ik moet zeggen dat ik de toekomst gunstig tegemoet zie. En toch is er iets waar ik me tot op de dag van vandaag nog nooit mee bezig heb gehouden, namelijk mijn pensioen en AOW. Vanaf wanneer zou ik daarover moeten nadenken? En wanneer krijg je AOW? Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd en zoek het uit. Lees je mee?

Wanneer krijg je AOW?

AOW staat voor ‘Algemene Ouderdoms Uitkering en de AOW-leeftijd stijgt al jaren steeds een beetje. Waar we eerst ‘al’ met 65 een AOW-uitkering kregen, is dat nu pas bij 66 jaar en 10 maanden. Op de website van de Rijksoverheid kun je inzien wanneer jouw AOW ingaat. Ben je geboren na 30 september 1961? Dan is je AOW-leeftijd nog niet bekend.

Hoeveel is mijn AOW?

Hoe hoog je AOW-uitkering is, is afhankelijk van je woonsituatie. Ben je alleenstaand? Dan krijg je 70 procent van het minimumloon. Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of woon je samen, dan krijg je ieder 50 procent van het minimumloon. Heb je jaren in het buitenland gewoond? Dan heb je mogelijk minder AOW opgebouwd en is je AOW-uitkering soms lager. Bekijk hier de AOW bedragen 2023!

wanneer krijg je aow

Etienne Girardet via Unsplash

Is een AOW-uitkering voldoende om van rond te komen?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat jouw wensen en behoeften zijn. Wel is duidelijk dat je het met alleen een AOW-uitkering niet breed hebt. Zeker als je woonlasten hoog zijn (bijvoorbeeld als je huurt of de hypotheek nog niet helemaal hebt afbetaald), is een AOW-uitkering vaak niet voldoende om rond te komen. Gelukkig zijn er manieren om dit aan te vullen, bijvoorbeeld met een pensioen. Ook zijn er vaak handige meevallers voor senioren. Zo houd je meer over en kun je leuke dingen blijven doen.

Waneer krijg je pensioen?

Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen. Bij de meeste mensen verloopt dit automatisch via de werkgever. Hoeveel je opbouwt is afhankelijk van je inkomen en hoe lang je hebt gewerkt. Via mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzien hoeveel pensioen je nu hebt opgebouwd. Dit bedrag komt bovenop je AOW-uitkering.

Wat als je ondernemer bent?

Ik ben ondernemer en bouw dus niet zomaar pensioen op. Gelukkig kun je dit als ondernemer wel doen, maar dat moet je dan dus zelf regelen. Soms kan dit via een speciaal pensioenfonds, maar niet voor alle zelfstandig ondernemers is dit mogelijk. Je kunt dan zelf sparen (houd wel rekening met de lage rente en hoge inflatie), geld beleggen (doe dit via een betrouwbare partij) of door middel van investeringen (zoals het aankopen van vastgoed of participeren in andere bedrijven). Bereken (of laat dit doen) wat je vanaf je gewenste pensioenleeftijd nodig denkt te hebben. Is jullie huis afbetaald of staat er dan nog hypotheek open? Hebben jullie rond je pensioen studerende kinderen? En welk uitgave-patroon houden jullie aan? Het zijn allemaal belangrijke dingen die van invloed zijn op het bedrag wat je dan nodig gaat hebben. Wij raden je aan om hierbij advies op maat in te winnen. Zo voorkom je dat je rond je pensioen voor nare verrassingen komt te staan.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook