fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer je kind kanker blijkt te hebben

Vrijdag 4 november maakte Michael Bublé verslagen bekend dat zijn zoontje van drie jaar oud kanker blijkt te hebben. Op Facebook maakt schrijft hij: “We zijn verslagen over de recente kankerdiagnose van onze oudste zoon Noah die momenteel een behandeling ondergaat in de Verenigde Staten”. Een vreselijk bericht en iets wat als ouder je grootste nachtmerrie zal zijn. Maar liefst 300.000 kinderen per jaar wereldwijd krijgen kanker. Hoe ga je daar als ouder mee om?

De ouders van Jessica Whelan houden een Facebookpagina bij over de strijd die hun vier jaar oude dochtertje levert. Ze is gediagnosticeerd met Neuroblastoom. Haar vader plaatste een aantal weken geleden een aangrijpende foto van de zieke Jessica waarbij hij schreef: “Dit is de moeilijkste foto die ik ooit heb gemaakt, die van mijn vier jaar oude dochter. Een paar dagen geleden heeft ze nog maar een paar weken te leven gekregen, na een strijd tegen kanker van zo’n twaalf maanden.” De Facebookpagina wordt overspoeld met steunbetuigingen. Ook schrijft haar vader: “Ik zou deze foto met duizend woorden kunnen proberen te beschrijven hoe het als ouders is om hier dagelijks mee geconfronteerd te worden, maar deze woorden zouden een tekort doen aan wat we werkelijk zien.” Het laat zien dat kinderkanker heftig en donker is. Haar verhaal wordt verteld.

Te veel

Zo zijn er meer verhalen te vertellen. Helaas. Zo ook het verhaal van Lisanne Spaander. De 18-jarige kreeg in 2014 te horen dat ze botkanker heeft, maar ging het gevecht dapper aan. Ze liet zich niet uit het veld slaan en richtte een blog en YouTube-kanaal op. Inmiddels heeft ze een album opgenomen, want zingen is haar passie, en heeft ze met Marco Borsato in Symphonica in Rosso opgetreden. Zij is zo krachtig om haar eigen verhaal te vertellen. Maar wat zijn de ervaringsverhalen van moeders die hiermee te maken krijgen bij de jongste onder ons? De kleine Isa van zeven werd in 2009 gediagnosticeerd met kanker. Op haar persoonlijke blog schrijft de moeder van Isa na het horen van de uitslag: “Wat was dat schrikken. Je wil het niet geloven. Er gaat van alles door je heen: angst. Vooral angst en onwetendheid.”  Ook Laura schrijft over haar dochter Bo van negen op haar blog. In 2015 krijgt ze het nieuws dat haar dochter leukemie heeft. Ze schrijft hierover: “Ik pak Peters hand. Dit gaat toch niet over ons?” en: “Het is vreselijk om mensen van wie je houdt te moeten vertellen dat onze wereld even is gestopt met draaien”. Zo zijn er nog veel verhalen. Zo zijn er te veel verhalen.

Feiten en cijfers

Per jaar worden in Nederland zo’n 500 tot 550 kinderen tussen de 0 en 18 jaar gediagnosticeerd met kanker, zoals stichting KiKa op hun website weergeeft. Wereldwijd zijn er maar liefst 300.000 kinderen die ieder jaar kanker krijgen. Een enorm aantal. De meest voorkomende vorm in Nederland is volgens KiKa leukemie. Ook neuroblastoom, niertumor en hersentumor komen veel voor. Volgens VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker) is de overlevingskans de laatste tientallen jaren toegenomen en overleeft zo’n 75%. Vaak worden kinderen behandeld middels operatie, chemotherapie of radiotherapie. De behandelingen duren soms jaren, waardoor het leven van de kinderen, die van het gezin, maar ook van familie en vrienden een hele tijd op zijn kop staat. Het blijft een beangstigende ziekte, die veel impact heeft op alle betrokkenen.

Michelle de Gier (22) is vorig jaar afgestuurd als communicatieprofessional. Met veel ambitie is ze nu aan het doorstuderen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze de master Nieuwe Media, Taal en Communicatie volgt. Schrijven is één van haar grootste passies en daarom schrijft ze ook met veel enthousiasme voor Damespraatjes. Naast het studeren en schrijven werkt ze op de communicatieafdeling van een groot FMCG bedrijf. In de vrije tijd die dan nog over is voetbalt ze fanatiek en is ze graag in de buurt van haar vriendinnen, vriend en familie.

foto: Jessica Whelan

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook