fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zou je helpen op school?

Toen mijn oudste naar de basisschool ging, kwam ik er achter hoe hard de hulp van ouders op de basisschool nodig is. Ik was daar verbaasd over. Ik kan me herinneren dat mijn moeder meeging op schoolreisje naar de Efteling, maar verder zag ik haar niet op school. Wie de luizen toen pluisde, wie de school met Pasen, Sinterklaas en Kerst versierde, wie de was deed, wie het klaslokaal schoonmaakte, ik heb werkelijk geen idee, maar het gebeurde allemaal.

Als pleaser is het lastig om ‘nee’ te zeggen. Maar ik heb het in de loop van de jaren wel geleerd. Want voor je het weet maak je onderdeel uit van het schoolteam en daar is niks mis mee, maar ik heb nog meer te doen. Ik heb me dan ook nooit aangemeld voor de Ouderraad. Ze mogen me altijd vragen als er iets te doen is, maar ik wil de ruimte hebben om ‘nee’ te zeggen. Een vriendin is veel harder. “Alsof ik de juf vraag of ze mij wil helpen met een klus”, trok ze haar wenkbrauw op.

Waarom zou je wel helpen op school?

1. Je weet hoe je kind zich op school gedraagt, wie zijn vriendjes en vriendinnetjes zijn.

2. Je krijgt een band met de juffen en meester.

3. Het is fijn om gewaardeerd te worden, want dat word je zeker als hulpouder.

4. Je steekt er zelf ook nog wat van op als je met school naar de boerderij of museum gaat.

5. Je leert andere ouders kennen.

Hoe zeg je ‘nee’?

Nee zeggen tegen een lid van de Ouderraad vereist moed. Er zijn ouders die smoezen verzinnen. Daar begin ik niet aan. Zo zijn er activiteiten waaraan ik met plezier meewerk. Ik doe de was. Ik ben dol op wassen, dus geen probleem. Ook help ik jaarlijks mee met de musical van groep 8. Samen met de juf van groep 8 zorgen we ervoor dat die gassies met een fatsoenlijke musical afscheid nemen. Coach tijdens het schoolvoetbaltoernooi wil ik niet zijn, begeleider wel. Dus ik ben de voetbalmoeder met een tas vol limonade, koekjes en complimenten.

Kies dus activiteiten uit die je leuk vindt. Ik houd niet van de dierentuin en heb dus geen zin om een dag met een groepje daar doorheen te slenteren. Gewoon ‘nee’ zeggen dus. Zeg niet: ‘ik zou het wel heel graag willen, maar…’, maar zeg gewoon: ‘nee, daar voel ik niks voor.’ Geef eventueel aan wat je wel leuk vindt.

Tenslotte: neem het niet te zwaar op en bezwijk vooral niet onder eventuele sociale druk. En bedenk: na 8 jaar is het voorbij.

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook