fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom wij sinds twee jaar niet meer zonder onze rijstkoker kunnen!

Laatst had ik het met mijn moeder over rijst koken. Zij vertelde dat zij dit in een pan op het fornuis doet en dat ze eigenlijk geen andere manier kon bedenken hoe je dit anders zou kunnen doen. Ik vertelde haar op mijn beurt over de rijstkoker die wij sinds een jaar of twee thuis hebben en waarom dit zo ongelofelijk handig is. Mijn moeder was na dit gesprek helemaal enthousiast en vroeg zich hardop af waarom zij eigenlijk geen rijstkoker heeft. Lees mee, dan vertel ik je waarom het zo geweldig is!

Filipijnse oppas

Ik kwam in aanraking met rijstkokers toen wij een Filipijnse oppas voor de kinderen kregen. Keer op keer mislukte de rijst als zij voor ons kookte en ik vroeg me af hoe dat kon. De oppas legde uit dat ze nog nooit rijst in een pannetje had gekookt en dat ze thuis altijd een rijstkoker gebruikte. Ook ik had toen nog geen idee wat de toegevoegde waarde van zo’n apparaat zou zijn en vooral om het koken voor haar makkelijker te maken hebben wij er toen een gekocht bij HorecaRama.

Het geheim van perfect gestoomde rijst

En wauw, wat was dat een goede beslissing! Die avond aten wij rijst zoals je hem alleen in Aziatische restaurants eet: perfect gestoomde korrels die niet te gaar of te rauw zijn én geen witte drab vormen. Heerlijk! De volgende dag heeft ze mij het ‘geheim’ laten zien. En dat was zo makkelijk dat ik me afvroeg waarom ik er niet eerder eentje heb gekocht.

Hoe werkt een rijstkoker?

  1. Je spoelt de rijst af en gooit het in de rijstkoker.
  2. Je voegt water toe in de verhouding 1:1. Heb je een kopje van 100 milliliter rijst in de koker gegooid? Dan voeg je 100 milliliter koud water toe. Let op: bij zilvervliesrijst is de verhouding rijst water 1:1,5. Aan 100 milliliter zilvervliesrijst voeg je dus 150 milliliter water toe.
  3. Je zet de rijstkoker aan en wacht tot de rijst gaar is. Je hoeft niet te roeren. Alles gaat vol automatisch.
  4. Je geniet van perfect gestoomde rijst!

Hoe makkelijk is dit? En nog leuk ook, want je hebt ineens echt perfecte rijst. Wij gebruiken de rijstkoker zeker drie keer per week en dan met name voor zilvervliesrijst. Deze rijstsoort zit bomvol vezels, geeft lang een verzadigd gevoel en is heel erg lekker.

Praat mee

Hoe kook jij je rijst momenteel? Wist jij al van het bestaan van een rijstkoker? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

2 reacties

Joris -

Ik gebruik een rijstkoker sinds ik jaren geleden in Azië zag hoe ze bij streetfood kraampjes de steamed rice maakten. Onze is wel een paar maatjes kleiner dan daar. Sindsdien heb ik nooit mee rijst gegeten die niet was zoals in Azië. Onze heeft een mandje zodat er ook vlees, vis of groenten gestoomd kunnen worden boven de rijst. Ideaal.

Iris -

Wat een super tof idee! Wist helemaal niet dat dit bestond. Super handig ook voor de sushi nights with friends!!

Reageer ook