fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom vallen sommige mensen flauw als ze bloed zien?

flauwvallen bloed

Het flauwvallen bij het zien van bloed heet neurocardiovascular syncope of vasovagal syncope en wordt in veel gevallen gelinkt aan angst voor bloed-, injectie- of letsel. Ongeveer 3 tot 4 procent van de mensen heeft een bloed-, injectie- of letsel angst, maar maar liefst 15 procent van de mensen valt flauw bij het zien van hun eigen bloed. Dat betekent dus dat er veel mensen zijn die geen problemen hebben met het krijgen van een wond of een snee, maar wel flauwvallen als ze hun eigen bloed zien. 

Fight or flight

Flauwvallen uit angst gebeurt doordat je bloeddruk plotseling heel  snel stijgt en direct daarna heel snel daalt. Dit snelle dalen van je bloeddruk laat het bloed wegstromen uit je brein, waardoor je buiten bewustzijn raakt. Wanneer je bang bent of in gevaar bent, is het normaal dat je bloeddruk toeneemt, het is onderdeel van het sympathisch zenuwstelsel en regelt de fight or flight reactie. Wat ongewoon is in deze situatie, is het plotselinge dalen van de bloeddruk.

Hoe werkt dit nou precies? 

Onze nervus vagus is een hersenzenuw die het brein verbindt met diverse onderdelen van het lichaam die de controle hebben over onbeheersbare systemen, zoals je ademhaling en hartslag. Aan de andere kant is de nervus vagus verbonden aan de Nucleus of the Solitary Trast (de NST). Deze NST is een soort knop die op en neer beweegt tussen de sympathische (vecht of vlucht reactie) en de parasympatische reactie (brengt je tot rust als het gevaar weg is) van het lichaam.

Wetenschappers die dit bestuderen denken dat de NST een verkeerd signaal van de nervus vagus krijgt, die ervoor zorgt dat de bloeddruk verlaagd wordt, zonder dat de verhoogde hartslag tot rust wordt gebracht. Dit zorgt ervoor dat er ineens heel veel bloed wordt weggepompt uit je brein, waardoor je flauwvalt.  Een andere mogelijke reden is dat je NST gewoon veel te vaak switcht tussen de sympathische en de parasympathische reactie.

Er is ook nog een parallelle hypothese. Je NST is ook in controle over je afgunst-reactie. Doordat er een mix van angst en afgunst is, raakt de NST in de war, waardoor je flauwvalt.

Evolutionaire verklaring

Ben je benieuwd wat de evolutionaire verklaring hiervoor kan zijn? Bekijk dan deze video van BrainStuff. In het eerste deel krijg je nogmaals de uitleg die hierboven staat, in het laatste deel wordt uitgelegd waarom dit (waarschijnlijk) zo is.

Val jij weleens flauw als je bloed ziet? En hoe ga je hier dan mee om? Laat het ons weten bij de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook