fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Afgelopen zondag moest het roer weer flink om bij mij. We kwamen net terug van een heerlijke vakantie in Frankrijk en Maastricht, waar ik met volle teugen van alle lokale delicatessen heb genoten. Nee zeggen tegen Franse wijn, kaasjes, vlaai en versgebakken brood gaat nou eenmaal compleet tegen mijn natuur in. En dat is ook niet erg, op vakantie hoor je te genieten! Bij thuiskomst merkte ik direct dat al mijn kleding wat strakker zat. Mijn favoriete zwarte pantalon ritste niet meer zo soepel dicht en ook mijn ondergoed voelde ik wat knellen. Je kunt dan twee dingen doen: grotere kleren kopen of een paar kilo afvallen. Om kosten te besparen (en aan mijn gezondheid te denken, haha), koos ik dit keer voor het tweede. Het lukt me goed om de Franse kaasjes even te laten staan, maar ik vind het wel heel frustrerend dat het afvallen zo langzaam gaat. Bij mijn man zijn de vakantiekilo’s na een paar dagen verdwenen, maar ik moet er twee keer zo hard voor werken. Hoe komt dat toch? Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Iedereen die ooit samen met een man op dieet is geweest, weet dat mannen veel sneller gewicht verliezen dan vrouwen. Zo hoorde ik van een vriendin dat haar man in twee weken tijd vijf kilo was afgevallen, terwijl de weegschaal bij haar ‘slechts’ twee kilo minder aangaf. Nou is één kilo per week afvallen heel erg veel, maar ik snap zeker haar frustratie. We duiken graag in deze vraag en leggen hoe het komt dat mannen sneller afvallen dan vrouwen.

Meer spiermassa en minder vet

De voornaamste reden waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen is dat mannen (meestal) meer spiermassa hebben dan vrouwen. Spieren gebruiken meer energie dan vet en hierdoor is de verbranding van mannen nou eenmaal sneller. Als mannen het wat rustiger aandoen met eten en iets meer bewegen vliegen de kilo’s er hierdoor al snel af. Daarnaast speelt ook mee dat de vetverdeling bij mannen vaak net anders is. Vrouwen hebben meer vet rond de billen en heupen, terwijl het bij mannen juist vaak rond de buik zit. Het buikvet is eenvoudiger te verliezen dan het vet rond heupen en billen. Heb jij als vrouw een appelfiguur? Dan kun jij ook van dit voordeel profiteren!

Hormonen en stress

Wat we daarnaast ook niet moeten onderschatten, zijn de hormoonschommelingen waar vrouwen mee te maken hebben. In de week voor je menstruatie heb je misschien wel meer zin in chocolade en tijdens je menstruatie kan het zijn dat je minder zin hebt om te sporten. Ook hebben vrouwen vaak veel op hun bordje en ervaren ze regelmatig stress. Bij stress maakt je lichaam cortisol aan en dat maakt het afvallen een stuk makkelijker dus! Let er tijdens het afvallen dus ook op dat je voldoende rust neemt en stress zo veel mogelijk buiten de deur houdt. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan 😉

Neem de tijd

Kijk niet teveel mee op de weegschaal van jouw mannelijke afvalpartner! Het is nou eenmaal zo dat mannen wat sneller gewicht verliezen en je hebt hier weinig invloed op. Focus je op je eigen proces en leg de nadruk op jezelf een duurzame gezonde levensstijl aanleren. Zelfs als je ‘maar’ 0,25 kilo per week afvalt, ben je goed bezig. In een jaar verlies je dan maar liefst 13 kilo. Het gaat er niet om dat het snel gaat, het gaat erom dat je je goed voelt en dat je de kilo’s er af weet te houden.

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen? Die vraag kun jij nu beantwoorden! Maakt dat de frustratie kleiner? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: krakenimages via Unsplash

Advies gevraagd: “Mijn huisarts zegt dat ik moet afvallen, maar ik wil dat eigenlijk niet”

Ik ben er trots op dat ik bijna drie jaar geleden ben gestopt met roken, na twintig jaar lang een pakje per dag weggepaft te hebben. Toen ik stopte merkte ik dat mijn longen schoon werden, ik geen hoestbuien meer had, mijn huid er beter uitzag en dat ik me gewoon beter en energieker voelde. Helaas heeft het stoppen met roken ook iets vervelends veroorzaakt; ik ben namelijk bijna veertig kilo aangekomen… Lees verder!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Geloof mij poedertjes pilletjes en dieëten werken niet. Je moet iets verzinnen wat je eeuwig volhoud en niet te streng zijn.
Zo heb ik gezegd toetjes na het eten alleen in het weekenden of met uitzondering zoals verjaardag. Ontbijt sla ik over en eet pas om 10.00 uur wat en zorg dat ik na 19.00 uur niets meer eet hooguit met uizondering. Brood vervangen door koolhydraatarm brood. Sapjes door de week niet meer toestaan m.u.v weekend tenzij er een verjaardag o.i.d. is.
Zo aantal aanpassingen gedaan wat ik makkelijk vol hielt. Mijn droomjurkje gekocht in maat 44 terwijl ik maat 52 droeg. Weegschaal weg gedaan en niet bezig zijn verder met wat ik at.
Moeilijkste vond ik dat niemand het na een half jaar opviel dat ik misschien was afgevallen. Ik zelf merkte ook niet aan mijn kleding dus wie weet was ik ook niet afgevallen? Na ruim 7 maanden kreeg ik af en toe een opmerking en dat ik mijn touwtjes in de broeken moest gebruiken en toen ineens toen het begon af te vallen ging het ook als een speer tot 12 maanden en daarna heel langzaam. Ookal ging alles langzaam dit was makkelijk vol te houden. Moeilijkste was dat ik zo lang en anderen niets zagen. Na 1 1/2 jaar kon ik mooi wel in mijn jurkje. Dit levenstijl hou ik altijd vol en is een gewoonte en zit inmiddels alweer een kledingmaat kleiner. Kortom laat alles los je komt er vanzelf.

Reageer ook