fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom sommige vrouwen geen pijn hebben tijdens bevalling

Mijn eerste bevalling… Man, man, man. Daar kijk ik -op het eindresultaat na- niet met plezier op terug. Ja, we zijn als vrouwen gemaakt om het te kunnen. En ja: het doet verdomde veel pijn. Toch beleeft niet iedereen het op die manier! In mijn zwangerschapsklasje sprak ik een vrouw die tot de 10 centimeter ontsluiting eigenlijk niets van pijn gevoeld had. “Het voelde een beetje als menstruatiekramp, meer niet”. Pas toen ze persdrang kreeg, belde ze de verloskundige. 

Thuis bevallen

Uiteindelijk is alles goed gekomen met haar en haar kindje. Ze beviel thuis, vlak nadat de verloskundige met grote spoed bij haar thuis was aangekomen. Die vroeg haar na de bevalling dan ook meteen waarom ze niet al een paar uur eerder had gebeld, vooral omdat ze had aangegeven graag in het bevalcentrum te willen bevallen. Doordat ze zo laat pas belde, was dat nu niet meer mogelijk geweest.

Geen pijn gevoeld

“Ik heb nooit echt krachtige weeën gehad en ik mocht pas bellen als ze regelmatig waren, lang aanhielden en echt pijn begonnen te doen” zei mijn vriendin tegen haar verloskundige. “Heb je echt helemaal niks gevoeld?” vroeg de verloskundige.  Mijn vriendin schudde haar hoofd en zei dat het niet erger was dan een heftige ongesteldheid. Het is een verhaal dat ik bijna niet kan geloven. En toch onderschrijft ook de wetenschap dat het voorkomt.

Baby
Baby

Natuurlijke ruggenprik

Ongeveer 1 op de 100 vrouwen voelt nauwelijks tot geen pijn tijdens de bevalling. De University of Cambridge heeft een genetische variatie gevonden die verklaart waarom sommige vrouwen een ‘natuurlijke ruggenprik’ hebben. Een team van onderzoekers en medewerkers van het Addenbrooke’s Hospital (deel van de Cambridge University Hospitals), deden onderzoek naar vrouwen die een complicatieloze bevalling hebben gehad, waarbij er nooit een verzoek om iets van pijnbestrijding is geweest. Deze vrouwen zijn vergeleken met vrouwen die een vergelijkbare bevalling hadden, waarbij ze wél om pijnbestrijding vroegen. De resultaten zijn fascinerend te noemen!

Lees ook: De hele familie van mijn man wilde bij de bevalling zijn

Hogere pijngrens

De onderzoekers gebruikten meerdere methodes om gemiddelde pijn geven aan de onderzochte vrouwen. De testresultaten toonden aan dat de groep vrouwen die tijdens de bevalling niet om pijnbestrijding vroegen, ook nu een veel hogere pijngrens hadden. Dit toonde aan dat er iets met hun genetische samenstelling moest zijn.

Zeldzame genetische variatie

“Het komt niet vaak voor dat een vrouw tijdens haar bevalling helemaal niet over pijnbestrijding begint, vooral niet tijdens een eerste bevalling”, zegt dokter Lee . “Toen we deze vrouwen onderzochten, was het duidelijk dat ze een hogere pijngrens hebben dan andere vrouwen.” Hoofdonderzoeker professor Geoff Woods nam de genetische samenstelling van allebei de groepen vrouwen nader onder de loep en ontdekte dat de groep met de hogere pijngrens een zeldzame variatie van een specifiek gen heeft, genaamd KCNG4.

Geen pijnsignaal naar de hersenen

Dit gen veroorzaakt de productie van een eiwit dat een ‘poort’ vormt waarbij elektrische signalen die door onze zenuwcellen worden gestuurd, gecontroleerd worden. Deze signalen laten ons normaal gesproken door middel van pijn weten dat we in gevaar zijn, maar in het geval van de vrouwen die tijdens de bevalling geen pijn hadden, was er een defect in het zenden van het pijnsignaal naar de hersenen.

Meer onderzoek

“Dit defect is een soort natuurlijke ruggenprik” legt dokter Smith, medeschrijver van het onderzoek, uit. “Deze vrouwen hebben veel sterkere weeën nodig om pijnsignalen de hersenen te laten bereiken”, legt hij uit. De resultaten van het onderzoek lijken misschien ‘oneerlijk’ en kunnen frustrerend zijn voor vrouwen die wél heel veel pijn hadden (zoals ik!), maar het onderzoek biedt ook perspectief. Deze ontdekking kan onderzoekers helpen om betere en effectievere pijnbestrijding voor vrouwen tijdens de bevalling te onderzoeken, zegt professor Reisman.

Hoe was jouw bevalling? Had jij veel pijn of viel het mee? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

1 reactie

Susanne -

Ik ben 1 van die gelukkige die met menstruatie achtige pijn onbewust op 9 cm ontsluiting zat. Omdat ik mijn slijmprop en wat bloed verloor, toch maar de verloskundige gebeld. Zij heeft gevoeld en verbaasde zich dat ik al op 9 cm ontsluiting en er zo relaxed bij zat.
Ik moest helaas met 36.5. naar het ziekenhuis, maar ik ben vrolijk naar de afdeling gelopen.
Daar hebben ze mijn vliezen gebroken en een half uur later was mijn kleine meid daar.
Droom bevalling was het!

Reageer ook