fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom rijden mensen niet op zebra’s?

Toen ik klein was, had ik een abonnement op de dierentuin. Ik ging dan ook zeer regelmatig met mijn moeder en zusjes richting Dierenpark Amersfoort om eens lekker aapjes te kijken. Urenlang kon ik me daar vermaken en ik leek elke keer weer een nieuw dier te ontdekken. Zo ook de zebra. 

“Mam, kijk wat een mooi paard!” riep ik door de dierentuin toen ik voor het eerst een zebra zag. “Mag ik erop rijden?”. Nog voordat mijn moeder kon antwoorden dat de paarden eigenlijk zebra’s waren en dat je op zebra’s niet kan rijden, kwam er een verzorgster aanlopen. “Sorry meisje, maar dit zijn zebra’s en dus geen paarden. Op zebra’s kan je niet rijden”. In één klap spatte mijn droom uiteen. Mijn moeder en ik liepen door naar de speeltuin en lieten de zwart-wit gestreepte ‘paarden’ voor wat ze waren.

Nu, zo’n 20 jaar later, vroeg ik me dan toch af: waarom kunnen we eigenlijk wel op paarden rijden en niet op zebra’s? Ik vond het antwoord op  mijn favoriete (na Damespraatjes natuurlijk) website: YouTube.

Waarom rijden mensen niet op zebra’s?

De mens houdt al eeuwen lang dieren. Voor hun melk, vlees, kracht of gewoon gezelschap. Maar, waarom kunnen we wel koeien, varkens en honden houden, maar geen leeuwen, tijgers en olifanten? Dat antwoord is simpel; niet alle dieren kunnen gedomesticeerd worden. Hiervoor moet een dier aan de volgende 6 eigenschappen voldoen: 

  1. Het dier kan zich voortplanten in gevangenschap
  2. Het dier vertoont handelbaar gedrag
  3. Het dier is volgzaam
  4. Het dier heeft een voedingspatroon waarin de mens het kan voorzien
  5. Het dier groeit snel op
  6. Het dier heeft relatief korte intervallen tussen drachtigheid

Zebra’s voldoen niet aan deze eisen. Ze zijn namelijk niet volgzaam en niet handelbaar. In het wild is de zebra voer voor de leeuwen. De zebra wil dit niet en hierdoor is de hele soort erg agressief tegen alles wat bedreigend is en te dichtbij komt. Zo kan de zebra een leeuw doodschoppen. Moet je nagaan wat het met een mensenhoofd kan doen als jij probeert erop te klimmen… Ook zijn zebra’s flinke bijters. En als ze je eenmaal vasthebben, laten ze niet meer los. Soms lukt het om een enkele zebra tam op te voeden, maar dat zegt alleen iets over die individuele zebra en niet iets over het hele soort.

Maar wat nou als je die ene lieve zebra hebt, kan je er dan wel op rijden?

Nope! Ook door de bouw van de zebra zijn ze niet geschikt om op te rijden. Ze zijn te klein en niet sterk genoeg om het gewicht van een mens te tillen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook