fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom Mara verliefd is geworden op het rally rijden

verliefd op rally rijden

Ongeveer een jaar geleden reden mijn man en ik onze eerste rally. We werden uitgenodigd door goede vrienden van ons en ik kan niet anders dan zeggen dat wij helemaal verliefd zijn geworden op het rijden van gezellige en mooie rally’s. Dit komt niet helemaal uit de lucht vallen. Mijn man is een groot auto-liefhebber en zit het liefst de hele dag in zijn wagen. Maar dat rijden tijdens een rally is niet de enige reden waarom wij er helemaal verliefd op zijn geworden. Ik leg graag uit waarom het in korte tijd zo’n grote hobby is geworden. 

Wat is rally rijden?

Goed is misschien om eerst eens uit te leggen wat rally rijden precies is. Toen wij het voor het eerst deden, had ik eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Bij een rally rijd je als team (equipe genoemd), meestal bestaande uit twee personen, een route. Bij deze route gebruik je vaak diverse navigatie methoden, zoals bol-pijl navigatie, foto navigatie, ingetekende lijn, grensbenadering, visgraat of wegnummers. Als je voor het eerst een rally gaat rijden, kan het even wennen zijn om met deze navigatie-methodes te werken. Zeker als je normaal gesproken bij een roadtrip altijd met de navigatie op je telefoon rijdt. En juist dat maakt het zo leuk! Aan de hand van de verschillende navigatievormen, rijd je een route. Meestal zoek je onderweg naar letters, cijfers of ijkpunten langs de weg. Deze noteer je en op basis hiervan word je beoordeeld. Bij de meeste rally’s gaat het er dus niet om, om zo snel mogelijk binnen te zijn. Het gaat vooral om het correct uitvoeren van de instructies.

Mooie auto’s

Een rally is vaak een waar luilekkerland voor de autoliefhebber. Je kunt genieten van luxe merken, zoals Porsche, Lamborghini, Ferrari, Aston Martin en Maserati. Maar vergeet ook de klassieke auto’s en liefhebbers wagens niet! Soms heeft een rally een speciaal thema, maar vaak mag je in elke auto meedoen. Zo zien wij geregeld rally schildjes op oude Ford Ka’tjes, een afgetrapte Golf of een gezinswagen waar de kinderstoeltjes nog op de achterbank staan. Juist die al die verschillende auto’s maken het een mooi geheel. Maar eerlijk is eerlijk: het is ook wel heel bijzonder om zo veel liefhebber-auto’s op één plek te zien. Voor mij toch wel een belangrijke reden om mee te doen aan mooie auto evenementen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FancyCarTours.com (@fancycartours)

Bijzondere routes

Bij een rally rijd je zelden over de snelweg of een drukke N-weg. De routes leiden je vaak over charmante weggetjes, waar je op een gewone dag niet zo snel overheen zou rijden. Ik vind het altijd waanzinnig leuk om allerlei dorpjes en plekjes te ontdekken, waar ik anders waarschijnlijk nooit geweest zou zijn. Dit is leuk in je eigen leefomgeving (ik voel me geregeld een soort toerist in eigen land), maar natuurlijk ook in het buitenland. Want in Nederland vind je veel mooie rally’s, maar ook in het buitenland kun je meedoen aan super leuke (meerdaagse) auto evenementen. Wat dacht je van een 5-daagse rally door de Franse alpen? Of een 8-daagse rally door de Schotse hooglanden? Ik krijg spontaan zin om me overal voor in te schrijven! Dit zijn toch wel de aller gaafste roadtrips. Bedrijven als FancyCarTours regelen mooie rally’s. je kunt bij hen kijken om inspiratie op te doen.

Gezellige groep

Het rijden van een rally doe je nooit alleen. Natuurlijk heb je jouw eigen equipe (waarover bij het volgende punt meer), maar ook de groep waarmee je rijdt. Op papier ben je elkaars tegenstander, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog nooit zo heb gevoeld. Tijdens een rally hangt er een enorm gevoel van saamhorigheid en respect. Je maakt een praatje, bekijkt elkaars auto, helpt een ander als jullie op dezelfde plek de weg kwijt zijn en drinken aan het einde van de dag een borrel. We hebben nog niet anders meegemaakt, dan dat het gewoon hartstikke gezellig was. Iedereen die daar is wil er een mooie rit van maken en dat voel je.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FancyCarTours.com (@fancycartours)

Tijd samen

Vlak voordat mijn man en ik mee gingen doen aan onze eerste rally, vroegen we ons hardop af of er ook een echtscheidingsadvocaat mee zou rijden. Grapje natuurlijk! Maar het vraagt wel even wat van je als equipe. De één is de bestuurder en de ander navigator. Bij ons zit mijn man achter het stuur en ik navigeer. Deze verdeling gaat ons zeer goed af en we worden steeds een beter team. We genieten enorm van de uren samen in de auto. Je bent druk met navigeren, rijden en rondkijken, maar je hebt ook alle tijd om lekker te praten. Ik vind het heerlijk, al die uren met z’n tweeën. Die echtscheidingsadvocataat is nog niet nodig geweest. Sterker nog: we voelen ons juist enorm sterk verbonden. Heel bijzonder!

Ik denk dat je na het lezen van dit artikel wel snapt dat ik dol ben op het rally rijden. Met veel plezier kijk ik uit naar alle mooie ritten die we nog gaan maken. Heel benieuwd of ik jullie daar ook ga zien!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Ik denk niet dat ik er ooit aan mee zal doen.

Reageer ook