fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je géén koude douche moet nemen op een hete zomeravond

Hoe warm is het in jouw slaapkamer? Bij ons aan het begin van de avond ongeveer 33 graden en na 10 uur wordt dat gelukkig langzaam iets minder. Helaas blijft het erg heet en hebben we hier allemaal moeite om in slaap te komen. In de slaapkamers hebben we ventilatoren neergezet en de kindjes slapen in hun luiers. Maarja… Het blijft toch wel heel erg heet! 

Juist warmer

Om proberen af te koelen, nam ik een paar dagen geleden een koude douche. Oh, wat was dat lekker! Ik voelde mijn hoofd tot rust komen en mijn lichaam ging terug naar de juiste temperatuur. Helaas bleek dit geluk van korte duur, want toen ik eenmaal uit de douche kwam, sloeg de hitte extra hard toe. Hoe komt dat?

Bloedvaten

Door het koude water van de douche of het bad, vernauwen de bloedvaten. Hierdoor kan de hitte het lichaam slechter verlaten en krijg je juist meer last van de warmte. Je kunt beter een lauw-warme douche nemen. Dit zet de bloedvaten open, waardoor je lichaam de warmte wél goed kwijt kan.

Drinken

Is koud water helemaal uit den boze op een warme dag? Nee hoor! Door één of twee glazen goed koud water voor het slapen te drinken, kan je je lichaam van binnenuit een beetje koelen. Ook is het goed voor je vochtlevels, waardoor je beter kunt zweten en het lichaam dus koeler kan blijven.

Geen alcohol en lichte voeding

Nog effectiever de interne hitte tegengaan? Drink geen alcohol en eet geen zware maaltijden voor het slapengaan. Ook is sporten vlak voor het naar bed gaan geen slim plan als je wat zou willen afkoelen.

Praat mee

Heb jij nog goede tips om te slapen tijdens deze ongelofelijk warme dagen? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook