fb
Damespraatjes Damespraatjes

Karin zegt geen tjoeke-tjoeke en waffie, maar praat gewoon tegen haar jongens

Ik sta met mijn fiets in de stromende regen te wachten voor gesloten spoorbomen. Ik hoor een moeder tegen haar kind in het zitje voorop haar fiets zeggen: “Kijk, daar komt de tjoeke-tjoeke.” Nee. Ik zeg het niet hardop. Maar ik kan alleen maar denken: dat is een trein, mens, een trein. Geen tjoeke-tjoeke.

Ik ben gevoelig voor volwassenen die kindertaal gebruiken om met hun hartenlapjes te communiceren. Of je nou tjoeke-tjoeke of trein tegen een tweejarige zegt, het kind heeft geen idee en beide termen zijn even ingewikkeld of makkelijk. Dus benoem het dan gelijk goed, denk ik dan.

Woorden uitleggen
Ik heb vanaf het moment dat ik Bob en Tom in mijn armen sloot, gewoon tegen ze gepraat. Geen gekke hoge piepstem gebruikt, maar mijn normale stem. Ook heb ik ze vanaf het moment dat ze dat leuk vonden, voorgelezen en dat doe ik nog steeds. Ik doe dat om ze de taal te leren. Niet zelden vragen mijn mannen tijdens het voorlezen wat een woord betekent. Perfect! Ik weet dan dat ze luisteren en als ik het woord uitleg hebben ze weer wat geleerd.

Een goed gesprek
Hoewel voorlezen goed is voor de taalontwikkeling bij kinderen, blijkt uit een Ierse studie dat het nog veel beter is om vaak tegen je kleintje te praten. En dat hoeven geen ingewikkelde gesprekken te zijn. Het gaat erom dat je gewoon tegen je baby of kind aan kletst. Als je de afwas doet en je kleintje zit er in zijn wipstoeltje bij, kun je gezellig keuvelen. Kinderen steken daarvan veel op.

Mama zegt dat niet
Ook praat ik altijd in de ik-vorm. Mij hoor je dus nooit zeggen: “Kom maar hier, dan strikt mama je veters.” Nee, dat zegt mama niet. Ik zeg: “Kom maar hier, dan strik ik je veters.” Duidelijke taal toch?

Els? Els!
Toch blijven volwassenen die tegen kinderen aan kletsen, hilarisch. Nog steeds kom ik niet meer bij als ik de video van Loes zie die graag met haar dochter Els wil praten maar aan de klets wordt gehouden door haar kleinkind.

http://https://www.youtube.com/watch?v=X-PgamXIWRQ

Hoe praat jij tegen kinderen? Met een hoge piepstem en ‘makkelijke’ woorden? Of zet je gewoon een goede boom op met je baby? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook