fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is spelen zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

Laatst keek ik een documentaire waarin Michael Moore heel Europa doorreisde om te zien waar ze het allemaal beter doen dan in de Verenigde Staten. Where to invade next heette deze docu geloof ik. Hoewel het (zoals we van Michael Moore gewend zijn) weer een zeer eenzijdige belichting van de werkelijkheid was, kwam er één ding in naar voren dat mij aan het denken zette: in Finland krijgen kinderen geen huiswerk mee naar huis. Waarom? Omdat kinderen moeten spelen!

Spelen is leren

Als ik terugdenk aan mijn kindertijd, denk ik aan een magische periode waarin er heel wat afgespeeld werd. Buiten in het bos, op zolder met speelgoed of in de woonkamer met een zelfgemaakte tent. Onze basisschool was zo’n school die nooit huiswerk meegaf. En ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit mijn kindertijd op een hele andere manier heel leerzaam heeft gemaakt. Spelen is namelijk super leerzaam.

Door veel te spelen kunnen kinderen zich op heel veel vlakken ontwikkelen. Het spelen bevordert hun creativiteit, inzicht, emotionele ontwikkeling, fantasie, oplossingsgerichtheid en motoriek. Niet al het speelgoed stimuleert dezelfde eigenschappen, maar daarom is het juist leuk om je kind met veel verschillend speelgoed te laten spelen. Of om je kind juist even zonder speelgoed te laten spelen.

Verschillende soorten speelgoed

Een merk wat heel veel verschillende soorten speelgoed aanbiedt, is Playgo.  Denk aan allerlei spulletjes om keukentje te spelen, zoals een frituurpan, mixer en koffiezetapparaat. Maar ook knustelspeelgoed, als een kleimachine of een airbrush tattoo studio. Verder hebben ze puzzels, rammelaars, bouwsets, blokken en nog veel meer.

Kortom: stimuleer je kinds ontwikkeling door het met veel en verschillende soorten speelgoed te laten spelen. Daag ze ook eens uit om het speelgoed voor andere dingen te gebruiken dan waar het aanvankelijk voor bedoeld is. Gebruik blokken eens om mee over te gooien, in plaats van een toren te bouwen. Of gebruik de klei eens om een huisje voor de poppen te bouwen. Zo leren ze nog creatiever denken!

Hoe stimuleer jij je kind door middel van speelgoed? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit aritkel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook