fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is het layeren van verzorgingsproducten zo veel beter dan een alles-in-één product?

Soms heb je van die momenten die gewoon vastgelegd moeten worden omdat je bang bent dat niemand het gelooft als je het later vertelt. Zoals dat moment in Singapore, eerder dit jaar, waar een super geavanceerd apparaat van een Zuid-Koreaans cosmeticabedrijf de leeftijd van mijn huid analyseerde en met een resultaat kwam waarvan ik spontaan zin kreeg in een feestelijk wijntje, nou, doe maar een halve fles: 37.

‘Dat ding is niet goed,’ zei ik nog maar daar wilde de Koreaanse dame die de stand en de machine beheerde gedecideerd niets van weten: no, no, no, the machine is always right. ‘Maar ik ben bijna vijftig,’ zei ik, er van uitgaan dat mijn paspoort het toch ook wel redelijk ‘right’ had.

Ze keek me vorsend aan. ‘Je drinkt zeker niet?’ vroeg ze. ‘En je rookt niet? Je gaat niet in de zon? Je hebt weing stress gehad? En je slaapt zeker heel veel?’ Dat van die zon klopte maar op alle andere fronten besloot ik mijn slechte gewoontes ruiterlijk toe te geven. Ik hou van een glas, vooruit, een halve fles, roken is iets wat ik bij gelegenheid doe, stress is iets wat ik wegspoel met de andere helft van de fles wijn en veel slapen is een luxe die ik na de laatste perswee, 18 jaar geleden, nauwelijks meer heb meegemaakt.

Geen probleem, dan wist ze wel hoe het kwam: you must do a lot of yoga. Aan mijn gezichtsuitdrukking zag ze dat de kans dat ik dagelijks een neerwaartse hond of cobra nadeed tamelijk verwaarloosbaar was.

We bleven even stil tegenover elkaar zitten terwijl ze me strak observeerde. Er moest toch iets zijn wat ik goed deed, en ze was vastbesloten om er achter te komen.

Vijftig is het nieuwe dertig

Op de tafel naast haar stond een lange rij flesjes met nummers er op. Nou ben ik een vakidioot en ook nog eens eentje die niet voor niets was afgereisd naar het mecca waar alle geweldige Aziatische merken hun novititeiten lanceren dus hier wilde ik alles over weten. ‘This is our layer-system’. Ze wees naar nummer 1. ‘Dit is een serum met hyaluronzuur. Hierna komt nummer 2, dat heeft anti-oxidanten en 3 geeft je een extra dosis vitamine C.’

Nummer 4 en 5 bleken peptiden te bevatten, nummer 6 was een beschermende crème en als finishing touch was daar de 7 met een SPF.

Lees ook: Zo zie je er geweldig uit zonder make-up op!

De vakidioot en vrouw in me deden samen een vreugdedansje. We waren er uit. Want alle alcohol, stress, nicotine, en nooit-meer-naar-huis ten spijt ben ik al jaren fan van de theorie van de laagjes en hang ik deze ook minstens zo fanatiek in de dagelijkse praktijk aan. ‘Dat doe ik ook,’ riep ik. ‘Elke dag.’ Nou heb ik weliswaar geen 7 lagen maar toch, met de cleanser niet meegerekend al gauw 3. En daar hoef ik mijn wekker echt niet vroeger voor te zetten. “There you go”, zei ze, glimlachend, “they are your lucky charms”.

Baas boven baas

The layering, zoals het genoemd wordt is kenmerkend voor de K-beauty, ofwel Korean Beauty. Het principe is eenvoudig: je begint met een product met een lichte moleculenstructuur dat direct in de huid wordt opgenomen, zoals een serum met hyaluronzuur en werkt zo, met steeds ‘dichtere’ formules die een geconcentreerde werkstof bevatten naar het laatste laagje toe: een beschermende crème. De gedachte er achter is gestoeld op het simpele gegeven dat er geen alles-in-één product bestaat. Het dringt diep in de huid door óf werkt aan de oppervlakte. Zoiets is niet in één formule te vangen. Best simpel, eigenlijk. En tijdrovend? Het verschil tussen 1 of 3 laagjes aanbrengen is een minuut. En wat is een minuut op een dag? Toch, je zou schrikken van de hoeveelheid badkamers in Nederland die van die praktische alles-in-1 tubes bevatten; een dagcrème met alles er op en er aan én liefst ook nog met een tintje. ‘Onverstandig,’ oordeelde mijn nieuwe Koreaanse vriendin: ‘je mengt geen kleurstoffen met verzorging. Make up hoort op een goed beschermde huid.’ We waren het eens.

Ze pakte een tasje en vulde het met samples, genummerd van 1 t/m 7. Die ging ik ‘s avonds op mijn hotelkamer uitproberen. Voor ik wegging had ik nog één vraag. Een brutale, misschien, maar we hadden het er nu toch over. Want ik schatte haar halverwege de dertig. Dat kwam deels door de kleding, een tikje formeel, het kon ook begin dertig zijn. Of was het toch twintig?

‘Ik ben 51’ zei ze. Baas boven baas.

Kathleen Vael (50) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 17. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook