fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom ik nog gewoon mijn haar blijf wassen tijdens de Corona-crisis

“Tijdens de Corona-crisis is het dé tijd om te stoppen met het wassen van je haar” las ik ergens. Gadver. Wie doet dat? Nou, heel veel vrouwen blijkbaar… Onder het mom van ‘we zitten toch lekker binnen, is dit is het uitgelezen moment om mijn haarwas-frequentie drastisch naar beneden te brengen’. Tja.. Ik heb mij daar dus even in verdiept. En wat blijkt? Om je haar zijn natuurlijke olie-regulatie te doen terugkrijgen, moet je echt weken (al dan niet maanden) de shampoofles in de voorraadkast laten staan.

#NoPoo

“No poo for 9 weeks” en “No po for 6 months” lees ik in de titels van YouTube videos waarin meisjes van over de hele wereld de strijd met de shampoofles aangaan. Met ‘poo’ bedoelen ze shampoo en niet poep, zoals de titels mij eerst deden vermoeden. In veel gevallen hebben ze wekelijks bijgehouden hoe het met hun ongewassen haren gaat. Wat blijkt? Na  enkele weken ‘no poo’ is hun haar vooral heel erg vet. En dat terwijl ze juist hoopten op gezonde, glanzende lokken altijd perfect zouden vallen.

Je eigen lichaamsgeur

Ik stond laatst naast een no poo girl  in de trein. En hoewel zij waarschijnlijk dacht dat alles dikke priem was op haar hoofd, wist ik beter. De lucht die om haar no poo hairstyle heen hing was echt niet om over naar huis te schrijven. Waarschijnlijk had zij zelf niks door… Alle no poo girls op YouTube zeggen immers ook dat hun haar niet stinkt. Maar heel eerlijk…? Wie ruikt er wél van zichzelf dat hij stinkt? Om je eigen lichaamsgeur te kunnen ruiken en beoordelen, moet je wel van hele goede huizen komen 😉 Zo ook met de lucht van haren die een paar weken niet gewassen zijn.

Rete smerig

Anyhow, voor het afbouwen of zelfs helemaal stoppen met shampoo moet je een lange adem hebben. Respect voor iedereen die het lukt, maar ik ga er niet aan beginnen. Van de geur tot de slierten vet die langs je gezicht bungelen: ik vind het rete smerig. Maar ook heb ik mezelf voorgenomen om juist tijdens deze quarantainedagen een beetje mijn best voor mijn voorkomen te doen. Ik zit immers 24 uur per dag met de belangrijkste mensen uit mijn leven opgescheept: mijn gezin.

Beste versie van mijzelf

Mijn gezin verdient de beste versie van mijzelf. Een moeder die lekker in haar vel zit, een moeder die zin heeft om een hele middag te jeu de boulen en plastic kinderbadjes van lauwwarm water te voorzien. Een moeder die aan het einde van de dag nog zin heeft om gezellig met haar partner de dag na te bespreken. En een moeder die eruit ziet alsof haar gezin het waard is om haar best voor te doen.

Goed gevoel

Het geeft mij een goed gevoel om elke dag fris gedoucht en lekker verzorgd hier rond te lopen. Ik werk lekkerder (want ja, dat gaat ook hier gewoon door), ik voel me beter en heb meer zin in de dag. Mijn haren wassen, een klein make-upje opsmeren en schone kleren aantrekken helpen mij hierbij. In mijn pyjama, met vette haren en de uitgelopen mascara van drie weken geleden nog op mijn wangen, zou ik het allemaal een stuk minder zien zitten.

Lekker wassen

Dus lieve ladies: laat niemand je wijsmaken dat dit een goed moment is om je haren niet te wassen. Voel je je er goed bij? Lekker mee doorgaan natuurlijk. Maar irriteert de hoeveelheid haarvet waar je een literfles Bertolli mee zou kunnen vullen je nu al? Dan zou ik gewoon lekker de poo weer uit de kast trekken.

Ben jij momenteel ook het gebruik van shampoo aan het afbouwen? En hoe gaat dat? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Reageer ook