fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom een menstruatiecup de meest hygiënische optie is tijdens je menstruatie

Tijdens mijn menstruatie kan ik me vermoeid, chagrijnig en emotioneel voelen. Het is een periode die ik het liefst elke maand zou overslaan, maar het hoort nou eenmaal bij het vrouw-zijn. Ik probeer me tijdens deze dagen te focussen op het moois wat mijn menstruatie heeft mogelijk gemaakt: mijn twee lieve dochtertjes. Want het wonder van kinderen krijgen kan nou eenmaal niet zonder het (soms) vervelende menstrueren. 

Ik ben niet de enige vrouw die zich tijdens haar menstruatie niet op haar best voelt. Gelukkig zijn er heel veel manieren om het een stuk minder vervelend te maken. Zo ga ik altijd lekker vroeg naar bed, zodat ik goed uitgerust ben. En vindt mijn menstruatie in het weekend plaats? Dan drink ik een extra lekkere wijn! Ook vind ik het belangrijk om fijne, hygiënische menstruatieproducten te gebruiken. En wist je al dat de menstruatiecup de meest hygiënische optie is?

Wat is een menstruatiecup en waarom zou ik heb gebruiken?

Een menstruatiecup is een cup gemaakt van siliconen van medische kwaliteit, die tijdens de menstruatie wordt ingebracht in de vagina. Anders dan bijvoorbeeld een tampon, absorbeert de cup geen menstruatiebloed, maar vangt hij het op. Wanneer de cup vol is, gooi je hem leeg, spoel je de cup schoon en kan je hem weer inbrengen. De cup kan een stuk langer inblijven dan een tampon, omdat hij drie keer meer vloeistof opvangt dan een super absorberende tampon. Je hoeft hem dus alleen ’s ochtends en ’s avonds te verschonen.

Wanneer de cup goed is ingebracht voel je hem niet zitten. Je kan er gewoon mee sporten en zwemmen. De cup gaat daarnaast jaren mee en hij bespaart je dus heel wat geld! En last but not least: het is de meest hygiënische optie tijdens je menstruatie.

Waarom is het zo hygiënisch? 

Bacteriën kunnen zich hechten aan tampons. Wist je dat wanneer je een tampon te lang in laat, je zelfs heel erg ziek kunt worden? Gelukkig gebeurt dit niet snel, maar de kans is er. Ook staan tampons en maandverband erom bekend dat het niet altijd even fris ruikt… Bij een menstruatiecup heb je hier geen last van. Bacteriën kunnen zich er niet aan hechten en je kunt de cup dan ook veilig tot 12 uur lang inhouden.

Het is belangrijk de cup goed te reinigen. Je kan hem wanneer hij vol is legen en even afspoelen met water of hem wassen met water en een speciale zeep voor menstruatiecups. Ben je op een plek waar geen kraan in de wc is? Dan kan je hem afnemen met speciale doekjes. Daarnaast is het belangrijk om hem regelmatig te steriliseren. Dit doe je door hem uit te koken in een pan of door hem in een desinfectiebakje met water in de magnetron te zetten.

Door juist gebruik van de cup, is het de meest hygiënische verzorging tijdens je menstruatie.

Waar koop ik een menstruatiecup?

Je kunt ze op veel verschillende plekken kopen, maar ik adviseer het altijd bij een betrouwbare partij te doen. Het is iets wat je in je lichaam brengt en dat moet gewoon goed zijn. Een partij die uitsluitend goede en veilige cups verkoopt, is Katoen&Ko. Zij verkopen cups van verschillende merken en bieden ook producten aan om de cup te reinigen en in te bewaren.

Wat zijn alternatieven?

Past het gebruik van een menstruatiecup (nog) niet bij jou? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om tampons en maandverband te gebruiken. Maar wist je dat er ook een alternatief is? Zo is er ook wasbaar maandverband. Deze pads zijn gemaakt van biologisch katoen en wasbaar op 60 graden. Veel vrouwen vinden ze een stuk comfortabeler dan gewoon maandverband! Ook wasbaar maandverband is verkrijgbaar bij Katoen&Ko.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook