fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Wendy haar ex kon niet zonder haar leven en pleegde zelfmoord

 “Moet je niks van aantrekken, hij dreigt alleen maar. Hij doet het toch niet. Is hij veel te slap voor.” Vriendinnen van Wendy (39) haalden hun schouders op toen ze vertelde dat haar ex Ramon dreigde zelfmoord te plegen als ze hem niet terugnam. “Hij wilde niet zonder mij leven. Ik hoopte dat het wel zou loslopen. Dat deed het dus niet.” Negen maanden geleden maakte Ramon een eind aan zijn leven en zadelde Wendy met een schuldgevoel op.

Dat hun relatie op deze manier zou eindigen, had Wendy nooit kunnen verzinnen. “Ik leerde Ramon kennen via een datingsite. We vonden elkaar leuk, maar het was voor mij geen liefde op het eerste gezicht. Achteraf vraag ik me af of ik überhaupt verliefd was. Ik geloof het niet.” Ze was al een tijdje single en had behoefte aan intimiteit. Met het alleen zijn had ze geen problemen, maar de seks miste ze enorm. Ramon was een perfecte bedpartner. “Het leek wel of hij transformeerde in een andere man als hij met me vree. Hij was dan zelfverzekerd, ging recht op zijn doel af. Zodra hij van me afrolde, veranderde hij weer in een wat vreemd type. Ik wist dat hij geen blijvertje was, maar een tussenpaus. Eentje die ik nodig had mijn vorige relatie te laten vergeten en de brug te zijn naar de volgende man.”

Ze wilde van hem af
Waarom ze het deed weet ze niet meer, maar ze boekte een vakantie met hem. Naar Spanje. Daar wist ze het zeker: Ramon was niet de ware. Zodra ze thuis waren, wilde ze van hem af. “De seks was echt top tussen ons, dus we hebben daar veel gevreeën. Maar verder hadden we elkaar niets te melden. Bovendien kon hij zich niet vermaken. Musea en strand vond hij niks en het eten smerig. Het waren tien lange dagen in Spanje.”

Dat loopt niet zo’n vaart
Zodra het vliegtuig is geland en ze de trein naar huis pakken, vertelt Wendy dat ze de relatie wil beëindigen. In eerste instantie lijkt Ramon het luchtig op te nemen en het met haar eens te zijn: ze passen inderdaad niet bij elkaar. Na een week begint de ellende. Ramon begint Wendy te stalken. “Hij appte me continu en belde vier keer in een uur. Hij smeekte me om hem terug te nemen, dat hij niet zonder mij kon leven en als ik niet meer met hem wilde, dat hij er een eind aan zou maken. Ik schrok daar enorm van.” Vriendinnen en haar ouders denken dat het niet zo vaart zal lopen. Wendy is er niet zo zeker van.

Het is jouw schuld
Tot haar grote ontzetting krijgt ze gelijk. “Toen zijn zus mij belde, wist ik dat er iets vreselijks was gebeurd. Huilend vertelde ze dat Ramon dood was. Dat hij zelfmoord had gepleegd. Ik kon geen woord uitbrengen. Letterlijk over mijn nek ging ik toen ze zei: ‘En het is jouw schuld. Je had het nooit mogen uitmaken.’” Nog steeds begrijpt Wendy niet waarom zijn zus dat zei. “Ik heb slapeloze nachten gehad en ben professionele hulp gaan zoeken. Ik moest er met iemand over praten ik werd gek van angst en verdriet. Een tijdlang heb ik medicijnen geslikt om rustig te worden. Die heb ik nu afgebouwd, het gaat beter met me.”

De oude Wendy wordt ze nooit meer. “Daarvoor is teveel gebeurd. Ik weet dat ik zijn dood niet had kunnen voorkomen, maar het knaagt wel. Iets van mijn onbevangenheid ben ik sinds Ramons dood kwijt. Ik vrees dat dat nooit meer terugkomt.”

Reageer ook