fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Minke weet zich geen raad met haar groeiende zwangere lijf

Ze had gehoopt op een roze wolk te zitten als ze zwanger zou zijn, maar niets is minder waar. Minke (32) is nu drie maanden in verwachting en voelt zich ongelukkig. “En dat is zo dubbel. Want ik wil zo graag moeder worden, maar ik wil niet de lichamelijke ongemakken die daarbij horen.” Ze kan niet wachten tot de baby er is en zij weer kan werken aan haar gewicht.

Het is een wonder dat ze zwanger is. “Mijn gewicht was zo laag dat ik al tijden niet meer menstrueerde. Toen mijn vriend en ik hadden besloten dat ik zou stoppen met de pil, had ik er weinig fiducie in. Had niet gedacht dat mijn lijf zou meewerken.”

Geen controle meer
Haar eetstoornis had Minke redelijk onder controle; de laatste keer dat ze werd opgenomen in een kliniek is twee jaar terug. Nu er een baby in haar buik groeit, komt de angst om dik te worden in alle hevigheid terug. “Vooral de eerste weken van mijn zwangerschap vond ik erg moeilijk. Ik moest opeens goed eten omdat ik ook de verantwoording voor een klein mensje had. Dat betekende dat ik in no-time behoorlijk aankwam en daarvan raakte ik in de stress. Ik was de controle kwijt en werd daarvan heel onrustig.”

Paniekaanvallen
Minke krijgt last van paniekaanvallen. Ze is bang dat ze niet goed voor haar baby zorgt en dat het daardoor misgaat. Met haar verloskundige kan ze er goed over praten en zij coacht haar waar nodig. Ze is inmiddels vierentwintig weken zwanger en heeft een voorspoedige zwangerschap. “Maar wel ben ik de hele dag met eten bezig; ik snoep nu meer dan ooit omdat ik denk: ‘ik ben toch al dik’. De rekening krijg ik gepresenteerd als ik op de weegschaal sta: ik barst dan in huilen uit als ik zie dat ik weer een kilo ben aangekomen. Met de verloskundige heb ik afgesproken dat ik niet op de weegschaal ga staan als ik alleen ben. Zij weegt me elke controle.

Groente schrobben
Omdat Minke geen grip meer heeft op haar voeding, wordt ze geplaagd door dwanghandelingen die allemaal te maken hebben met voedsel. Voordat ze iets in haar mond stopt, checkt ze of ze het wel mag hebben. “Zoals rauw vlees en kazen die mag je als zwangere vrouw bijvoorbeeld niet. Daar ben ik heel alert op. Ook schrob ik mijn groenten grondig schoon zodat geen enkele bacterie of viezigheid overleefd. Mijn vriend wordt er gek van maar is wel lief en begripvol.”

Niet sporten?!
Het ergste vindt ze dat ze niet meer kan sporten. “Elke dag loop ik ’s ochtends hard en ’s avonds ga ik naar de sportschool. Ik heb nu last van mijn knieën en rug waardoor ik niet meer mag en kan sporten. Toen ik dat te horen kreeg, barste ik in tranen uit. Het is voor mij ondenkbaar een dag niet te bewegen, laat staan de periode van een zwangerschap.”

Lotgenoten
Minke kan niet wachten tot ze is bevallen. Niet alleen omdat ze nieuwsgierig is naar haar kindje, maar vooral omdat ze dan weer strak in het gareel kan en de kilo’s eraf kan sporten. “Op aanraden van mijn verloskundige heb ik me aangesloten bij een praatgroep en het sterkt me dat ik niet de enige vrouw ben die worstelt met haar gewicht. Het zijn heel leuke vrouwen en we hebben veel steun aan elkaar.”

Herken jij je in het verhaal van Minke? Heb je tips voor haar? Deel ze in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook