fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marieke’s zoon is altijd ontevreden met wat hij krijgt

Van wie Maurits het heeft, weet Marieke niet. “Mijn man Martin is bescheiden en ik ben het ook. Maar onze zoon niet. Wil alles hebben en als hij het niet krijgt, wordt hij boos.” Marieke vindt het gênant en schaamt zich als hij jarig is of als het Kerst is. “Ik vind het niet normaal voor een jongen van tien jaar, dit gedrag, maar heb geen idee hoe ik hem moet aanpakken.”

Maurits is het eerste kind van Marieke en Martin en ook het eerste kleinkind voor Mariekes ouders. “Ik werd op mijn vijfendertigste pas zwanger. Mijn ouders hadden niet meer verwacht opa en oma te worden. Mijn zus heeft bewust gekozen om geen moeder te worden, dus mijn ouders waren uitzinnig toen ze hoorde dat we een baby kregen. Vanaf zijn geboorte verwennen zij Maurits tot op het bot.”

Zak vol cadeautjes

Sinterklaas wordt bij haar ouders gevierd en elk jaar is Marieke verbaasd over de hoeveelheid cadeaus ze hebben ingeslagen. “Het gaat helemaal nergens meer over. Een aardigheidje met de Sint is uitgemond in een uur lang cadeaus uitpakken in een hoog tempo. Toen ik voorzichtig opperde het jaar erop iets minder in te kopen, waren mijn ouders beledigd. Mijn moeder zei: ik had het vroeger slecht en dat zal mijn kleinkind niet overkomen.”

Onuitstaanbaar

Niet alleen dendert Sinterklaas door de schoorsteen bij haar ouders, de Kerstman vliegt er een paar weken achter aan. Met ook de nodigde pakjes. “Maurits is inmiddels zo gewend dat hij alles krijgt wat hij vraagt, dat hij al snel ontevreden is als iets niet voor hem is gekocht. Als hij jarig is gebeurt dat nog wel eens. Als hij dan iets uitpakt wat hij helemaal niet gevraagd heeft, wordt hij onuitstaanbaar. Hij bedankt de gever dan helemaal niet en schuift het aan de kant zonder er verder blij mee te zijn. Ik weet dan niet waar ik moet kijken. Ik schaam me kapot. Heb ook het idee dat vooral mijn schoonfamilie er schande van spreekt.”

Hopen dat het overgaat

Neefjes en nichtjes van Maurits zijn altijd tevreden over wat ze krijgen. “En natuurlijk zijn zij ook heus wel eens teleurgesteld, maar zij laten dat in elk geval niet merken. Dan denk ik: waarom kan Maurits dat niet? Hij kan toch net doen alsof hij blij is met wat hij heeft gekregen?” Ze heeft met Martin al een aantal keer gepraat met hun zoon, maar hij wil er niets van weten. Aan troep heeft hij niets, antwoordt hij dan. Haar moeder vindt dat hij gelijk heeft. “Ze zegt: dat wordt later een zakenmannetje. Hij weet wat hij wil en neemt met minder geen genoegen. Dat is een goede eigenschap.” Als ze dat zegt, twijfelt Marieke. Want misschien heeft haar moeder wel gelijk. “Maar het vervelende is dat Maurits nu nauwelijks vriendjes heeft omdat hij gewoon soms niet leuk is. Ik snap dat wel. Maar ja, wat moet ik ermee? Ik hoop maar dat het overgaat als hij ouder wordt.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Bianca -

“Ik hoop maar dat het overgaat” dat gaat het niet. Zolang hij met dit gedrag weg blijft komen, blijft hij zich zo gedragen. Grenzen stellen, je mag als ouder zijnde best goede manieren van je kind eisen. Mijn oudste zoon heeft het één verjaardag geprobeerd, ik heb hem apart genomen en hem duidelijk gemaakt dat er niks meer werd uitgepakt tot de gever was bedankt en dat ik anders zijn cadeaus in onze kast zou opsluiten en hij het dan volgend jaar nog een keer mocht proberen. De gever is toen bedankt en het cadeau later aan een vriendje gegeven die het niet breed heeft en er wél blij mee was. Maar je zult echt in moeten grijpen en op moeten voeden als je ander gedrag wil zien.

Joris -

“Liever verwend dan verwaarloosd”. Dit kind is verpest door de grootouders (verwennen) en eigen ouders (niet afremmen van het verwennen). Dat wordt echt niet meer beter tot hij zelfstandig kan reflecteren. Als hij dat ooit leert.

Rieneke -

Hoe ik het bij mijn zakenmannetje heb opgelost is door goed uit te leggen. Dag voor zijn verjaardag uitgelegd dat waarom hij misschien een flut cadeautje krijgt en waarom hij moet bedanken. Zijn reactie was “ze kopen nu toch prut van 5 euro en geef dan 5 euro aan geld want als iedereen dat doet kan ik daarvan ….. kopen” Weer uitgelegd en kwam als oplossing om het te proberen te verkopen via marktplaats. Prima,als hij ze er maar voor bedankt. Kortom in mijn ogen is het echt goed bij brengen van manieren.

Reageer ook