fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kitty is rij instructeur maar rijdt zelf bijna nooit auto

rijschoolhouder

Hoewel ze heel veel uurtjes doorbrengt in de auto, zit Kitty zelf nauwelijks achter het stuur. En dat is best opmerkelijk als je een rij instructeur bent. “Met mij in de auto zitten is niet altijd gezellig. Ik heb overal commentaar op. Velen rijden als een natte krant en daar zeg ik gewoon wat van. Maar toch wil ik niet anders dan ernaast zitten en lesgeven. Ook mijn man moet eraan geloven” zegt ze met een knipoog.

Het vak is ze per toeval ingerold. “Toen ik twintig was had ik een vriendje die een eigen rijschool had. Omdat ik geen zin had om verder te studeren na mijn havo, besloot ik de opleiding tot rij instructeur te gaan doen. Van een baan was ik natuurlijk verzekerd.” Op al jonge leeftijd leidt Kitty anderen op. “Ik vind het heerlijk om te doen en vind het enig om met jongeren om te gaan. Maar een uitdaging is ook om volwassenen op latere leeftijd auto te leren rijden. Zij vinden het vaak moeilijker, zijn veel minder flexibel. Het is altijd zo kicken als het lukt en zo’n iemand zijn rijbewijs haalt.”

Lees ook: Dit zijn de mooiste lentejassen voor nog geen € 45

Kijk nou in je spiegels!

Laatst merkte een vriendin van Kitty op dat ze eigenlijk nooit meer zelf rijdt. Als Kitty lesgeeft dan rijden haar leerlingen. Als ze met haar man op pad gaat dan rijdt haar man. In haar lesauto. “Ja dat is er zo ingeslopen, ik zit altijd op de passagiersstoel en ben dan echt superkritisch.” Kitty maakt continu opmerkingen op over de rijstijl van Ron, haar man. Het komt regelmatig voor dat hij de parkeerplek niet eens uitkomt omdat ze dan al bloedfanatiek op de rem stapt. “Ja, logisch. Als je wegrijdt, wat doe je dan? Precies, in je spiegels kijken. Ron vergeet dat altijd en dat is gewoon niet zoals het hoort. Dus ja, dan grijp ik in. Ik ben daar streng in.”

Altijd dat commentaar

Natuurlijk rijdt Kitty zo nu en dan auto, maar dan vooral om haar leerlingen op te halen en als ze de weekend boodschappen doet. “Maar ook als Ron niet thuis is of als het heel hard regent. Dan heb ik geen zin om op de fiets te stappen en dan rijd ik zelf. Liever zit ik aan de rechterkant in de auto. Daar voel ik me toch wel het prettigst.” Het valt vriendinnen op dat Kitty heel weinig rijdt maar wel altijd commentaar op anderen heeft en heel streng en soms een beetje belerend doet. “Ik weet hoe ze over me denken als ik in de auto zit, maar ik kan dat niet veranderen, het is gewoon hoe ik ben.”

Wie is hier nou de rij instructeur?

Het komt regelmatig voor dat Kitty haar leerlingen langs de bakker, slager of bloemist laat rijden. “Lekker makkelijk, dan kan ik even snel een boodschap doen terwijl mijn leerlingen leren hoe ze moeten inparkeren in een drukke winkelstraat. Ik zeg: dat is een win-win situatie. Zij hebben een mooi praktijkvoorbeeld en ik mijn boodschappen zonder dat het me extra tijd kost of in een auto moet stappen.” Soms krijgt ze van ouders van leerlingen opmerkingen; zij vinden het apart dat hun kinderen in hun lestijd met haar boodschappen moeten doen. “Wie is hier nou de rij instructeur? zeg ik dan altijd. Ik weet ook dat andere rij instructeurs dit niet zo snel doen. Ik vind het een mooie gelegenheid om praktijkervaring op te doen. Het is altijd lastig om in een drukke winkelstraat een plekje te veroveren.”

Ik ben gewoon ‘n vakidioot

Om ervoor te zorgen dat ze bij blijft, houdt Kitty al haar bijscholingen bij en is zo op de hoogte van de laatste verkeersregels. “Ik vind dat ik mijn leerlingen dat verplicht ben. Ik moet weten wat er speelt, weten wat er verandert en dat moet ik toepassen in mijn lessen. En ja, ik ben me ervan bewust dat ik soms wel heel nasty ben als ik bij Ron of kennissen in de auto zit, maar dat is dan maar zo. Een vakidioot, dat is wat ik ben. Maar dan wel een heel kritische. En het is mijn lust en mijn leven.”

Wat vind jij? Is het logisch dat Kitty zo fel is als bij haar man in de auto zit? Of vind je dat ze zich moet inhouden en ervan uit moet gaan dat iedereen die een rijbewijs heeft, kan rijden. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Jep Gambardella via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Dat Ron dit accepteert is veelzeggend. Bij mij zou gelden dat als je blijft becommentariëren na een verzoek ermee te stoppen, je mag uitstappen langs de kant van de weg. Ik ben wel benieuwd of je buiten rijlessen mag ingrijpen met dubbele bediening. De werkelijke bestuurder is dan immers ook de juridische bestuurder.

Reageer ook