fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Ciska maakt zich druk om de familie van haar man terwijl het hem gestolen kan worden

Dat het vaak de vrouwen zijn die de sociale contacten onderhouden, weet ze. Maar dat haar man zich werkelijk helemaal nergens mee bemoeit, stoort Ciska (38) mateloos. “Als zijn moeder belt neemt hij niet op maar loopt met een rinkelende telefoon naar mij toe. Ik ben dat zat.”

Toen Ciska Bert leerde kennen, nu twintig jaar geleden, had hij een leuke groep vrienden die hij kende van zijn middelbare school. “Maar ja, zoals dat gaat: die vrienden kregen vrouwen, gingen samenwonen en kregen kinderen. Druk druk druk, en al snel viel de groep uit elkaar. Ik heb nog geprobeerd het contact in stand te houden, maar Bert deed er zelf niet veel meer aan. Het waren zijn vrienden, niet de mijne dus ik liet het op een goed moment ook zitten.”

Het zijn mijn vriendinnen
De vriendinnengroep waarvan Ciska onderdeel uitmaakt, is een hechte. De meiden zijn elkaar altijd blijven zien. Soms wat minder vaak, maar er was altijd contact. “Ik ga één keer in het jaar met mijn vriendinnen een lang weekend weg. Dat is dikke pret. We zoeken elke keer een andere stad uit en die zetten we dan op z’n kop. Ik vind het belangrijk om eigen vrienden te hebben en des te meer vind ik het jammer dat Bert niemand meer ziet. Soms voel ik me schuldig als ik weer op pad ga. Maar mijn vriendinnen zijn niet de vriendinnen van Bert, ik houd dat graag gescheiden.”

Het boeit hem niet

Ook de familiebanden houdt Ciska strak. “Bert onthoudt nog net de verjaardag van zijn moeder, maar wanneer de kinderen van zijn zus jarig zijn: hij heeft geen idee. Ik vind dat heel ongeïnteresseerd overkomen. Vind dat je dat niet kunt maken.” Dus stuurt Ciska kaartjes en zorgt zij voor cadeautjes. “Laatst zei Bert dat het hem eigenlijk niet kon schelen of hij zijn familie zag of niet. Het boeit hem totaal niet. Ik baal daar van. Want nu komt het allemaal op mij neer. Zit ik een half uur met zijn moeder aan de telefoon en dan gebaart Bert dat hij haar niet wil spreken. Verzin ik nog een smoes voor zijn afwezigheid ook. Soms denk ik: ik lijk wel gek. Ik doe het niet meer, hij zoekt het maar uit. Maar dat vind ik dan zo rottig voor zijn moeder. Ik vind gewoon niet dat je dat kunt maken.” Ciska en Bert hebben er vaak ruzie over, maar Bert vertikt het om een beetje sociaal te doen.

Maak je niet druk

Soms overweegt ze om haar schoonmoeder te vertellen hoe de vork in de steel zit. “Maar ja, dan moet ik ook zeggen dat ik niet altijd op die ellenlange telefoongesprekken met haar zit te wachten. En ik kan haar niet kwetsen, het is ook maar een mensie alleen.” Ciska weet niet goed wat ze moet doen. “Ik luchtte laatst mijn hart bij mijn beste vriendin. Zij adviseerde om me er niet druk om te maken. ‘Doet die vent van je toch ook niet? Waarom zou jij het dan doen?’ Ik weet dat ze gelijk heeft. En misschien luister ik naar haar. Ooit.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook