fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar loop je tegenaan in een ‘normale keuken’ als je lang bent?

Waar loop je tegenaan in een 'normale keuken' als je lang bent?

De gemiddelde Nederlandse vrouw is 1,69 meter en de Nederlandse man 1,83 meter lang. Ik merk voornamelijk in de supermarkt dat ik vaak aan iemand moet vragen om iets uit het bovenste schap te pakken (ik ben 1,66 meter). In mijn eigen keuken merk ik dat de twee grote heren (lees: de man en de puber) toch ook wel vaak iets terugzetten in het bovenste keukenkastje. Daar kan ik dus precies niet bij! Waar het mijn probleem is dat ik vaak wat aan de kleine kant ben, zijn er natuurlijk ook mensen die zo lang zijn dat het ook problemen kan geven, ook in huis. Waar loop je tegenaan in een ‘normale keuken’ als je lang bent? Ik vroeg het aan een vriend die ruim 2 meter lang is.

Je staat altijd in je eigen licht

Als je een plafondlamp hebt hangen en je woont niet in een huis met een heel erg hoog plafond, dan sta je dus eigenlijk altijd in je eigen licht. Dit is zeker als je aan het snijden en/of koken bent niet heel erg handig. Je wilt tenslotte goed kunnen zien wat je aan het doen bent. Een beter idee is om onder de hangende keuken kastjes bijvoorbeeld een lichtstrip te bevestigen of aan de muren aan de zijkant spotjes te bevestigen welke je zo kunt draaien dat ze perfect staan.

Aanrecht is vaak te laag

Als je kijkt naar hoogte aanrechtblad dan zul je merken dat het gemiddelde werkblad eigenlijk niet hoog genoeg is voor lange mensen. Ergonomie is dan ver te zoeken en als je wel houdt van een beetje kokkerellen dan merk je al snel dat het niet zo goed is voor je rug om op deze manier te werken. De gebruikelijke hoogte van een keukenblad is 90 centimeter. Inclusief het aanrechtblad komt de totale hoogte op 92 centimeter. Deze standaard hoogte van het aanrecht is echter niet langer ideaal voor de gemiddelde Nederlander. Voor velen is een hoogte van 97 centimeter het meest geschikt, omdat dit de ideale lengte is voor mensen met een lengte tussen 165 en 175 centimeter. Eigenlijk bestaat er geen ‘normale’ hoogte voor een keukenblad, omdat iedere persoon uniek is. Om te bepalen wat de perfecte hoogte is voor jouw aanrechtblad, kun je het beste gaan meten. Ga naast het aanrecht staan en zorg ervoor dat je een rechte hoek van 90 graden vormt met je onder- en bovenarm. Meet dan de afstand tussen je armen en het werkblad. Als dat ongeveer 12 centimeter is, heb je de juiste werkhoogte voor je keukenblad te pakken!

Afzuigkap hangt vaak in de weg

Ook de afzuigkap is een doorn in het oog van mensen die wat langer zijn. Deze hangt namelijk vaak in je zicht als je in de pannen moet roeren, of als je iets aan het bakken of braden bent. Ga je een online keuken ontwerpen dan is dit dus zeker iets om eventjes goed over na te denken. Natuurlijk is het wel handig als je eventjes wilt checken of er misschien een stofdoek overheen moet worden gehaald.

Ben jij zelf lang en zijn er dingen waar je tegenaan loopt in de keuken? Of ken je iemand met dit probleem? Laat ons dan weten of we misschien nog iets missen waarmee we dit artikel kunnen aanvullen. 🙂

Foto door Amina Filkins via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook