fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar let je op bij het kopen van een slaapmat voor het kamperen?

Kamperen in de vrije natuur is een prachtige belevenis. Wakker worden, ontbijten bij een vuurtje en dan inpakken, rugzak om en gaan! Rugzaktrektochten in de natuur worden steeds populairder. Het gevoel van vrijheid dat je krijgt als je ’s morgens je tent openritst en de opkomende zon ziet tussen de bergen, is onbetaalbaar. Maar je wilt wel een beetje comfort, natuurlijk.

Kamperen met een lichtgewicht tent

Lichtgewicht kamperen hoeft tegenwoordig zeker geen gebrek aan comfort meer te betekenen. Vrijwel alles wat je wilt, is in een lichtgewicht vorm te vinden en geeft toch veel gebruiksgemak.
Er bestaan lichtgewicht tenten met een klein volume, die speciaal zijn afgestemd op kamperen in warmere of juist koudere gebieden. Ook kampeerstoelen zijn tegenwoordig heel compact verkrijgbaar, je kunt ze als een paraplu opvouwen en in je rugzak stoppen. Maar voor de meeste mensen is het slaapcomfort toch het allerbelangrijkst. Waar moet je dus vooral op letten als je een slaapmat koopt?

Verschillende soorten slaapmatten

Slaapmatten zijn er in grofweg vier categorieën. Verschillen zitten in comfort, isolatie, opvouwbaarheid en gewicht van de slaapmat.
Luchtbedden zijn goedkoop en liggen heel comfortabel, maar in het algemeen vrij zwaar, niet compact opvouwbaar en ze isoleren minder goed dan een slaapmat. Hierdoor zijn ze meer geschikt voor een autovakantie. Dan zijn er nog de zelfopblaasbare slaapmatten. Wil je een comfortabele, goed isolerende mat, dan heb je uiteraard meer gewicht en pakvolume. Echte grammenjagers willen een lichtgewicht mat. Door het dunne materiaal dat gebruikt wordt, zijn deze matten geliefd onder rugzakkampeerders. Nadeel is dat ze minder slijtvast zijn dan andere slaapmatten en soms iets minder comfortabel aanvoelen. Een mooie tussenvorm is dan ook de trekking slaapmat. Deze heeft weliswaar iets meer volume, maar heeft een goede isolatie èn is licht genoeg om op je rug mee te nemen.

Goed geïsoleerde slaapmatten

Let bij het kopen van je slaapmat op de isolatiewaarde. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Hoe hoger de R-waarde, des te beter de isolatie. Matten met een isolatiewaarde van 1 of 2 zijn geschikt voor gebruik in warmere gebieden. Heeft een mat een isolatiewaarde van 3, dan isoleert deze tot een paar graden onder nul. Ga je naar een gebied waar het ’s nachts erg koud is, kies dan voor een mat met R-waarde 4. Deze isoleert tot wel 10 graden onder nul.

Kijk dus bij de aanschaf niet alleen naar afmetingen en kleur, maar let vooral ook op isolatie, gewicht en volume.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook