fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar houd je rekening mee als jullie trouwen in het buitenland?

De avond was gevallen en de majestueuze wolkenkrabbers leken zo ver weg. De lichtjes van de vele kantoren en appartementen verlichtten de stad terwijl wij op de reling van de bow bridge leunden. Vijf seconden later zat lief op één knie in het kloppend hart van New York, Central Park. Uitbundig riep ik: ‘JA!’, terwijl de tranen over mijn wangen stroomden. Dat gillende meisje dat ben ik, Babette, en die man op één knie is mijn verloofde A.

De verloving is een feit, maar dan begint het pas. Het plannen van een bruiloft is niet iets wat je in één dag doet. Want waar begin je? Nou bij het kiezen van het land. Want waar buitenlandse bruiloften een paar jaar geleden nog voor de rich & wealthy waren, ligt dit sprookje voor veel stellen binnen handbereik.

Buitenland vs. Nederland 

Er zijn flink wat redenen om te kiezen voor een bruiloft in het buitenland, net zoals er (waarschijnlijk) evenveel redenen zijn om dat vooral niet te doen. Wij behoren echter tot categorie A, de groep die voor het buitenland gaat. Nu krijg ik vaak de vraag van mensen in mijn omgeving of dat niet ontzettend duur is. Mijn antwoord is eigenlijk standaard, het is zo duur als je het zelf wilt maken. Nu trouwt mijn allerliefste vriendinnetje M. over een paar weken met E. in een kasteel in Nederland. De kosten verschillen niet veel van die van ons.

Waarom zou je kiezen voor een buitenlandse bruiloft?

Trouwen in het buitenland is voor velen een sprookje. Maar als je goed kijkt naar het land, de tijd van het jaar en je gastenlijst kan dit sprookje voor veel mensen uitkomen. 3 redenen om te kiezen voor een buitenlandse bruiloft:

1. Je hoeft niet perse het nichtje van je grootmoeders tante uit te nodigen. Over het algemeen zijn mensen minder snel beledigd als je ze niet uitnodigt voor je buitenlandse bruiloft.

2. Je kan oprecht geld besparen met een buitenlandse bruiloft. Veel Nederlandse stellen nodigen ca. 150 gasten uit. Het aantal gasten van een buitenlandse bruiloft ligt (meestal) een stuk lager.

3. Trouwen in het buitenland is speciaal. Het is een kleine mini vakantie met al je lievelingsmensen om je heen, toelevend naar de bruiloft.

Trouwen (in het buitenland) doe je zo! 2

Welke landen zijn geschikt?

Uiteindelijk kun je in ieder land trouwen, mits het door de buitenlandse autoriteiten wordt gelegaliseerd. Wanneer je terug bent in Nederland ga je naar het gemeentehuis in je eigen woonplaats om het huwelijk aan te geven. Daarnaast raadt de Nederlandse Overheid aan om de trouwakte in te laten schrijven in het huwelijksregister in De Haag. Zoals met vele zaken, zoals de ondertrouw, kan ook dit lekker vanachter de computer met een glaasje wijn. Maar er zijn ook landen zoals Frankrijk en Spanje waar je alleen kunt trouwen wanneer een van de partners de Franse/Spaanse nationaliteit heeft of er woont en werkt. Staan deze landen echt op je lijstje dan kun je er altijd nog voor kiezen om een symbolische bruiloft te houden.

Landen waar je als Nederlands stel kunt trouwen:

  • Griekenland
  • Italië
  • Malta
  • USA: Hawaii, Las Vegas & New York
  • Aruba, Bonaire & Curaçao
  • Costa Rica
  • Bahamas
  • Jamaica
  • Dominicaanse Republiek
  • Mexia
  • Sri Lanka
  • Bali
  • Zuid-Afrika
  • Seychellen
  • Mauritius
  • Australië
  • Nieuw-Zeeland

Nog een kleine tip: trouwen in het buitenland kost vaak nét iets meer regelwerk dan trouwen in Nederland. Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt en neem wellicht een wedding planner in de hand die het land en de gebruiken door en door kent. Dit scheelt veel onverwachte kosten!

Wat betaal je wel en niet voor je gasten?

Hier verschillen de meningen sterk. Want wat kun je nu van je dierbaarste verwachten? De een betaalt de tickets en het verblijf, de ander alleen het verblijf. Ook zijn er bruidsstellen die korting regelen bij een hotel, zodat de gasten voordelig kunnen boeken. Het blijft een lastige kwestie. Daarom heb ik mijn wedding planner even gevraagd om haar ongezouten mening en die luidt als volgt: ‘Als je niet kunt betalen voor je gasten, dan moet je geen buitenlandse bruiloft houden.’ Het meest gangbare is dat je wel het verblijf betaalt. Maar niet iedereen heeft een geldboompje in het volkstuintje staan. Doe vooral waar jullie je prettig bij voelen en wat mogelijk is binnen jullie budget.

Trouwen (in het buitenland) doe je zo! 3

Onze Toscaanse Bruiloft

Tussen de olijfbomen en de wijngaarden in een schattig dorpje in het hart van Toscane ga ik mijn eeuwige liefde beloven aan de leukste man van Nederland. A. en ik houden van reizen, het ontdekken van culturen, de internationale keuken en de wijn. Het was dan ook voor niemand een verassing dat wij het liefst ‘ja!’ zeggen in het buitenland. De romantische sfeer, het samen met onze liefste familie en vrienden toe leven naar de bruiloft en de dag erna heerlijk met zijn allen brunchen aan lange tafels gaven voor ons de doorslag.

Babette Gabriël (26 jaar) gaat in mei 2018 haar eeuwige liefde beloven aan haar verloofde A. Op haar website theweddingauthor.com blogt ze over haar bruiloft en het regelwerk wat daarbij komt kijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook