fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar en hoe koop je een goede en veilige tweedehands traplift?

wat kost een traplift

Als ik iets nieuws nodig heb, is bijna het eerste wat ik doe kijken of ik het tweedehands kan vinden. Het gekke is dat ik er niet aan dacht toen mijn ouders op zoek waren naar een traplift. Ik dacht alleen maar: waar koop ik die? En hoeveel kost dat? Totdat iemand me zei dat ze er ook tweedehands zijn.

Mijn ouders beginnen op leeftijd te komen, krijgen zo hun kwaaltjes die van kwaad tot erger worden. De wetenschap dat het niet meer beter gaat worden, is hard. Dus proberen we met allerlei zorg en hulpmiddelen, zoals een traplift dus, het beste ervan te maken. Eigenlijk zou verhuizen een oplossing zijn voor veel problemen, maar ze zien het nog niet zitten om het huis waarin ze bijna vijftig jaar wonen te verlaten. Wat ik ook wel weer heel goed snap.

Zorg inkopen

Dus passen we het huis zo aan dat ze er nog even in kunnen wonen. Er gaat een hele nieuwe wereld voor me open: die van zorg inkopen, thuiszorgwinkels en case-managers. Ik had die wereld niet zo nodig hoeven leren kennen, maar nu het niet anders kan, duik ik er maar in. De huisarts die op bezoek komt en de steile trappen naar boven zit, slaat verschrikt haar handen voor haar mond. Hoe het mogelijk is dat mijn moeder, die zo slecht ter been is, elke dag weer boven komt, vraagt ze zich af.

Waar moet je op letten?

Een traplift. We moeten een traplift kopen, vindt de huisarts. Ik wist niet eens van het bestaan van trapliften en moest het even googlen. Wat kost een traplift eigenlijk? Die dingen zijn best wel heel duur. En op zich kunnen mijn ouders het betalen, maar voor hoe lang gaan ze gebruik van die traplift maken? “Je moet eens kijken of je niet een tweedehandsje op de kop kunt tikken,” raadt een vriend me aan. Ach ja. Natuurlijk! Dat ik daaraan niet eerder heb gedacht. Waarop moet je letten als je een tweedehands traplift koopt?

  • Let op garantie. De meeste bedrijven die tweedehands trapliften verkopen, geven een jaar garantie op gereviseerde trapliften.
  • Zorg er voor dat je zeker weet dat de stoel en de motor goed zijn nagekeken en dat de tweedehands traplift is uitgeprobeerd.
  • De rail die nodig is, moet altijd op maat worden gemaakt. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten trappen.
  • Wees alert als je op sites kijkt waar tweedehands spullen worden aangeboden. Je weet dat als je daar een traplift koopt, dat de rail ook tweedehands is. Dat wordt afgeraden omdat het minder veilig is.
  • Besluit je een traplift op bijvoorbeeld Marktplaats te kopen, haal er dan een specialist bij die kan checken of het veilig is.

Voordeel

Het grote voordeel van een tweedehands traplift is dat deze goedkoper is dan een nieuwe. Als je even googelt, vind je online verschillende bedrijven die tweedehands trapliften verkopen. Wel zo prettig omdat je dan weet dat het wel snor zit met de garantie, dat je te maken hebt met specialisten, dat de traplift wordt bevestigd en dat je altijd een beroep op ze kan doen.

Dat gaat makkelijk

Inmiddels zit mijn moeder als een koningin in de traplift en komt een stuk makkelijker boven. Hoewel ze zich er altijd een beetje tegen had verzet, ‘trapliften zijn voor oude mensen, kind’,  is ze er nu blij mee. En nu maar hopen dat ze nog lekker een tijdje samen in het huis kunnen wonen waar ze zo gelukkig zijn.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook